IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН наложи глоба в размер на 160 хил. лв. на "Икономедиа"

Санкцията на компанията, издател на "Капитал", "Капитал Дейли" и "Дневник", е заради публикации и отказ за разкриване на източници

14:25 | 14.01.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КФН наложи глоба в размер на 160 хил. лв. на "Икономедиа"

С две наказателни постановления от първия работен ден на 2015 г. Комисията за финансов надзор (КФН) наложи на "Икономедиа", фирмата – издател на "Капитал", "Капитал Дейли" и "Дневник", рекордната санкция от 150 хил. лв., съобщава издателят.

Отделно издателството е глобено с още 10 хил. лв. заради отказа на работещи в него журналисти да разкрият източниците си на информация.

От "Икономедиа" изтъкнаха, че санкциите са без прецедент и като предмет, и като размер. Според компания общата сума се равнява на тримесечните заплати на всички журналисти в "Капитал".

В съобщение до медиите от издателството отбелязаха още, че до този момент КФН не е налагала толкова голяма санкция и че общата сума на наложените глоби за т.нар. пазарни манипулации през цялата 2013 г. е по-малка от санкциите спрямо "Икономедиа".

Комисията е наложила глобите, като се уповава на законодателството против пазарните манипулации, каквито обаче според "Икономедиа" не са настъпили в резултат от публикациите на вестника.

В наказателното постановление с рекордната стойност от 100 хил. лв. се цитират жалби от "Водстрой 98" АД и "Промишлено строителство холдинг" АД, за които журналисти на редакцията твърдят, че са контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски. Според КФН обаче твърдението за невярно, като комисията се позовава на декларацията му пред Сметната палата.

"Икономедиа" отбеляза, че ще обжалва санкциите в съда и ще сезира международните медийни организации. 

В отговор на разпространеното от компанията прессъобщение от КФН посочиха, че при определянето и налагането на санкциите органът е взел предвид обстоятелство е, че нарушенията са със значителна тежест предвид факта, че засягат структуроопределящи дружества за целия пазар на финансови инструменти в Република България". Освен това "с извършените нарушения са засегнати неограничен кръг инвеститори, които биха могли да се подведат при формиране на инвестиционните си намерения от разпространената невярна информация".

От Комисията потвърдиха, че продължават да извършват проверки по постъпили сигнали, както и по инициирани от институцията проверки по повод на медийни публикации, за които са възникнали съмнения, че с тях се разпространява невярна или подвеждаща информация относно финансови инструменти, допуснати до търговия на регулиран пазар. При установяване на нарушения, за същите ще бъдат образувани административнонаказателни производства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още