IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П.Динев: Влиянието на отчетите на БФБ беше съчетано с преструктуриране на БТФ Expat

Кратката двудневна корекция на българската борса приключи, коментира анализаторът

18:40 | 03.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Борсовата търговия през седмицата беше интензивна и разнопосочна. Излезлите в началото на седмицата отчети ще оказват влияние още няколко седмици, докато новата информация бъде напълно отразена в цените.

Това коментира пред Investor.bg анализаторът на ИП „Реал Финанс“ Петър Динев. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
По думите му добър отчет публикува Първа инвестиционна банка АД. Печалбата на банката след данъчно облагане надхвърли 90 млн. лева. "Вероятно периодът на значителни обезценки е приключил и това ще е новото нормално", обясни анализаторът. 

Повишение на печалбата показаха и ЦКБ АД и БАКБ АД, с което се затвърди доброто представяне на сектора, допълни той.

От Индустриалните компании с добър отчет се отличи Неохим АД. Печалбата на компанията беше подкрепена от по-големия спад в цената на природния газ в сравнение с цената на амониевия нитрат. При запазване на тенденциите от последните месеци можем да се надяваме на добри резултати и през 2017 г.

Алкомет АД отчете рекордна за историята на компанията печалба. Започналата инвестиционна програма ще разшири производството и е предпоставка за растеж в средносрочен и дългосрочен план. Софарма АД също показва подобрение на резултатите си.

Влиянието на отчетите беше съчетано с преструктуриране на активите на БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF. "С голяма степен на вероятност може да се предполага, че управляващото дружество прие политика по съобразяване на структурата на портфейла с ограниченията на проспекта. В следствие на това бяха разпродадени пакети от Първа инвестиционна банка АД, Албена АД, Стара планина холд АД и М+С хидравлик АД. Това принуди част от спекулантите да приберат печалбите си от последния месец, преди да са излезли резултатите от стрес тестовете на застрахователите и пенсионните компании", коментира Динев.

След като излязоха резултатите от стрес тестовете и приключи преструктурирането на портфейла на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, според него пазарът отново тръгва нагоре и кратката двудневна корекция приключи.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Индексите в последния борсов ден приключиха предимно с повишения, като SOFIX прибави 0,94% към стойността си, а по-широкият BGBX40 нарасна с 1,56% до 117,81 пункта. Секторният BGREIT беше единственият индекс, който отчете минимален дневен спад от 0,08%, докато равнопретегленият BGTR30 отчете ръст от 0,87% до 472,15 пункта. 
 
Седмичният резултат за SOFIX е спад от 1,062%. BGBX40 прибавя 0,076%, секторният BGREIT отписва 0,232% , а BGTR30 се повишава с 0,870%. 
 
Оборотът на регулиран пазар в петък възлезе на 1,317 млн. лв. За цялата седмица той надхвърли 5,3 млн. лв. 
 
Акциите на ЧЕЗ Разпределение България АД поскъпнаха най-силно в днешната сесия, като прибавиха 9,1% към цената си. Най-губещата компания е ХипоКредит - акциите отписаха 50% от цената. Лидер по оборот е Първа инвестиционна банка с 695,4 хил. лв. Акциите на компанията поскъпнаха с 8,7% до 3,97 лв. 
 
За седмицата само три от компаниите от SOFIX повишиха цената си - Холдинг Варна AД (5,57%), ТБ Първа Инвестиционна Банка (4,72%) и Монбат (1,52%). Акциите на Трейс Груп Холд останаха без промяна в цената, а книжата на останалите 11 дружества поевтиняха. 
 
Най-губещата компания за седмицата е Индустриален Капитал Холдинг АД със спад от 4,91%. Следва Стара планина холд АД (спад от 4,5%) и М+С Хидравлик АД (понижение от 4,19%). 
 
Лидер по оборот през седмицата е ТБ Първа Инвестиционна Банка с малко над 1 млн. лв. На второ място е Химимпорт АД с 499,5 хил. лв., а на трето - Стара планина холд АД с 376,3 лв. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още