IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПИБ: Подходът при стрес тестовете е в съответствие с този за европейските банки

Банката вече е предприела конкретни действия, одобрени от БНБ, с оглед увеличаване на капиталовите буфери при хипотетичния неблагоприятен сценарий

17:55 | 13.08.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ПИБ: Подходът при стрес тестовете е в съответствие с този за европейските банки

Българската народна банка (БНБ) публикува резултатите от цялостната оценка на банките в България за 2016 г., която включваше преглед на качеството на активите (AQR) и стрес тест. Оценката обхвана 22 български банки, в това число и Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Третата по големина банка в страната и най-голямата институция с български капитал премина успешно прегледа на качеството на активите и стрес теста.

Оценяването на активите й бе проведено от Mazars Group, международна фирма за одитни, данъчни и консултантски услуги, съвместно с методологическото ръководство на Deloitte и под надзора на БНБ и с пълното съдействие на банката. След оценката банките в България трябва да предприемат конкретни мерки в съответните срокове.

ПИБ съобщава, че оценката потвърждава качеството и стабилността на нейните активи и капиталова позиция:

• Тя показа, че ПИБ има достатъчно капитал да отговори на изискванията на базовия сценарий на стрес теста, който се доближава в най-голяма степен до прогнозите за развитието на икономиката на БНБ и Министерството на финансите.

• Банката вече е предприела конкретни действия, одобрени от БНБ, с оглед увеличаване на капиталовите буфери при хипотетичния неблагоприятен сценарий.

• Подходът и резултатите от стрес тестовете са в съответствие със резултатите, наблюдавани наскоро при други европейски банки. Тези резултати са налични на уебсайта на ЕБО на адрес: http://www.eba.europa.eu/risk-analysis-and-data/eu-wide-stress-testing/2016/results.

• Неблагоприятният сценарий представлява хипотетичен сценарий за изключително негативен, продължителен и дълбок спад в икономиката на страната за период от три години, който не е икономическа прогноза и няма вероятност да се реализира и не следва да се приема като индикативен за бъдещите финансови резултати на банките в България или на страната като цяло.

• С оглед на резултатите от прегледа на качеството на активите (AQR), БНБ препоръчва генериране на допълнителен капиталов излишък от 206 млн. лв.

• Печалбата на банката преди обезценки и данъци за първите шест месеца на 2016 г. е в размер на 146,6 млн. лв.

Финансовите резултати на ПИБ са постигнати успоредно с програмата за реорганизация, целяща подобрение на корпоративното управление и управлението на риска, в сътрудничество и следвайки насоките на Международната финансова корпорация (IFC), която даде положително отражение – бе оценена положително от външните рейтинги на банката.

След преминаването на процеса на AQR основният акцент в дейността на банката ще бъде кредитирането на малки и средни предприятия, както и на физически лица. Същевременно Първа инвестиционна банка ще запази високото качество на предлаганите услуги и клиентската удовлетвореност.

Действията допълнително ще подсилят стабилността и устойчивостта на банката, както и ще увеличат потенциала й за бъдещ солиден растеж.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Barbaron21
преди 7 години
Жалко за злословниците. За тяхно съжаление се оказа, че българските банки са добре подготвени. И то да минат през възможно най-тежките сюжети и обстоятелства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
marto76
преди 7 години
https://***.youtube.com/watch?v=tNrsLtx1xc0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 14
DutyFree
преди 7 години
https://bivol.bg/wlbadapples.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още