IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пилотната грантова схема с ваучери за IPO стартира през ноември

Планираният срок на проектите по ваучерната схема е 36 месеца, а общият бюджет за ваучери за IPO е 2 млн. евро

10:03 | 18.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пилотната грантова схема с ваучери за малки и средни предприятия (МСП), които искат да се листнат на Българска фондова борса (БФБ - София), ще бъде обявена през ноември 2017 г. – това става ясно от прегледа на променената индикативна работна програма по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), обявена от проведения Комитет за наблюдение по програмата от 13 октомври 2017 г.

Според документите за двете ваучерни схеми (за IPO и ИКТ проекти) се планират няколко срока за прием, като първият е отбелязан в програмата като начало за ноември с условие за минимален срок на провеждане от 60 дни. Заложени са два крайни срока за прием на проекти – януари и април 2018 г., пише Елана Трейдинг на своя сайт.

Схемите с ваучери ще се администрират от Изпълнителната агенция за насърчаване на МСП. Планираният срок на проектите по ваучерната схема е 36 месеца. Общият бюджет за ваучери за IPO е 2 млн. евро.

Финансирането по схемата ще се осъществява посредством предоставянето на ваучери на стойност 50 хил. лева на МСП, които желаят да се листнат на БФБ. Компаниите ще подават заявления, които ще се разглеждат по реда на постъпването им.

На одобрените предприятия ще бъде даден срок за реализиране на намерението им за излизане на фондовата борса и в случай, че не го спазят, техният ваучер ще бъде пренасочен към някоя от компаниите, включени в резервния списък.

Мярката е част от Стратегията за развитие на капиталовия пазар в България. Тази стратегия бе изготвена от Съвета за развитие на капиталовия пазар, който обединява всички организации от инвестиционната общност, Българска фондова борса, Централен депозитар и Комисията за финансов надзор.

Ваучери с ИКТ грантове за МСП

Другата схема с ваучери е с общ бюджет от близо 10 млн. лв. и е предназначена да улесни достъпа на малките и средните предприятия до цифрово ноу-хау и технологии, като се предоставят стимули за свързване с доставчиците на услуги в областта на информационните и комуникационни технологии.

Ваучерите са на стойност от 20 хиляди до 50 хиляди лева в зависимост от пакета дейности, които ще бъдат подкрепяни.

Пакетите все още не са обявени от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) и Министерство на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още