IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишения за индексите в началото на седмицата*

Съотношението печеливши/губещи акции на борсата е 23/11, а при 7 позиции няма промяна

13:03 | 22.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Повишения за индексите в началото на седмицата*

Индексите на БФБ започват с ръстове седмицата, както следва: SOFIX (+1,8%) до 526,22 пункта, BGBX40 (+1,2%) до 104,62 пункта, BGTR30 (+1,1%) до 410,22 пункта и BGREIT (+0,2%) до 97,18 пункта.

Повишенията идват на фона на сигналите от управляващите, че до 31 март догодина ще се търсят решения по спорните моменти в предложенията за промяна на пенсионния модел, като не е изключено и оттеглянето им

ГЕРБ и Реформаторският са постигнали съгласие да проведат бързи вътрешнопартийни консултации, след което и поредица от експертни консултации по повод пенсионния модел.

"
Добре е още преди Нова година или в началото до януари да стигнем до общо политическо решение на управляващите партии и мнозинството", заяви Радан Къневсъпредседател на парламентарната група на Реформаторите.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че спорната поправка за пенсиите ще се обсъжда през януари, като може да има по-дълъг срок от една година, в който лицето да избира фонд, както и възможността за обратно движение на вноските - от НОИ към частните фондове.

Основните индекси на водещите европейски борси отчитат повишения от 0,7-1% в ранната търговия, а азиатските борси навлязоха във ваканционната седмица с повишения, след като поскъпването на петрола подобри настроенията на глобалните пазари.

Търговията на регулирания пазар на акции на БФБ в началото на сесията възлиза на 377 хил. лв., като с най-голям оборот са Агрия Груп (+1,8%) - 72 хил., Химимпорт (+2,1%) – 45 хил. и Индустриален Холдинг България (+7,3%) – 43 хил.

През миналата седмица дъщерно дружество на ИХ България продаде един от четирите си кораба за необявена цена. Холдингът се оплака в деветмесечния си отчет, че има спад на приходите от чартиране на кораби.

В първите два часа на търговия на борсата има сключени сделки с 41 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 23/11, а при 7 позиции няма промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Алкомет (+11%), ИХ България (+7,3%), ЦКБ (+5,9%) и ПИБ (+5%), а с понижение са само книжата на Софарма Трейдинг (-0,4%).

М+С Хидравлик, Хидравлични елементи и системи и Елхим Искра прибавят по съответно 0,4%, 0,7% и 1%. Трите дружества, в които Стара планина Холд (+2,3%) има най-голям дял, очакват ръст на брутната печалба през 2014 г. от съответно 6%, 26% и 62%, а на продажбите - 5%, 5% и -2%. 

Книжата на Елана Агрокредит се покачват с 1%. Дружеството сключи договор за 3 млн. лв. оборотен кредит от SG Експресбанк, като планира да погаси заема в средата на идната година със средства от увеличението на капитала си.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още