IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Спорната поправка за пенсиите на изчакване до януари

Промяна може да има по отношение на реверсивността, твърди вицепремиерът

09:32 | 22.12.14 г. 1
Дончев: Спорната поправка за пенсиите на изчакване до януари

Има уговорка през следващите седмици, в рамките на месец януари, да тече разговор по отношение на критиките към предложената промяна за пенсионните вноски. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия, коментирайки спорната поправка за пренасочването на пенсионните вноски от втория стълб към НОИ.

Дончев уточни, че ще се обсъжда да има промяна за по-дълъг срок от една година, в който лицето да избира фонд, както и за възможността за обратен ход – от НОИ към частните фондове. „Месец януари е напълно достатъчен срок да се вземе решение по въпросната наредба”, смята той.

За решението поправката за пенсиите да остане на изчакване стана ясно вчера от съобщение на съпредседателя на парламентарната група на Реформаторите Радан Кънев във Фейсбук. ГЕРБ и Реформаторският блок са постигнали съгласие да проведат бързи вътрешнопартийни консултации, след което и поредица от експертни консултации по повод пенсионния модел в рамките на първия месец на следващата година. 

С гласуваната в петък поправка новопостъпилите на пазара на труда ще имат една година, за да решат къде да се осигуряват за втора пенсия, а ако не го сторят, вноските им автоматично минават в НОИ. Това е и една от най-големите критики към предложението, поради което финансовият министър обяви, че ще се обмисли възможност за реверсивност или въобще ГЕРБ може да се откаже от поправката.

Томислав Дончев коментира, че предложението е събрало критики в три посоки - за начина, по който е взето – бързо, второ - за лимитирания срок от една година, който ограничава правата, и трето – за реверсивността (прехвърляйки се от фонд във НОИ, дали потребителят ще има право да направи обратния ход).

Той допусна, че промяна може да има по отношение на реверсивността и подчерта, че най-важното е всяко лице да има възможност да избира.

Вицепремиерът определи като основателен упрека, че решението е взето прекалено бързо. Но уточни, че в предизборната програма на ГЕРБ е дискутирано подобно решение. "Тогава с нашите идеи бяха запознати и синдикати, и работодатели. Идеята е не да се пълни НОИ с парите на осигуряващите се българи за втора пенсия , а да им се даде алтернатива за избор, това е голямата цел и предимство", твърди вицепремиерът.

”Решението действително е взето бързо и не на висотата на тези стандарти, които обикновено изповядваме. Предвид ситуацията, ако се бяхме отдали на 4-месечна дискусия, сега щеше да е трудно или почти невъзможно каквото и да било решение да се вземе. Тук темата се оказа нервозна, имаше емоционални реакции от различни гледни точки, дори и опити за натиск”, каза Томислав Дончев, без да коментира какъв точно е бил натискът. 

Припомняме, че в петък парламентът реши новопостъпилите на пазара на труда да имат една година, за да решат къде да се осигуряват за втора пенсия, а ако не го сторят, вноските им автоматично да минават в НОИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
kaputov
преди 9 години
Не чух никой да говори за главната опасност,която според мен е и скритата идея зад тази промяна на правилата.Опасността да се изкомандва на държавните служители и на работниците от държавните предприятия да си прехвърлят осигуровките от УПФ в НОИ,както стана с депозитите на държавните фирми в КТБ по времето на ГЕРБ.Държавата остана почити единствения редовен платец на вноски и то на реалната заплата и сега искат тези пари(повечето от които идват от нашите данъци) да отидат за изплащане на пенсии.Вярно,че сега може и да се вдигне шум,ако има натиск за прехвърляне.В НОИ ще се прехвърлят и осигурените на които не се плащат редовно вноските,така пак ние ще плащаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още