IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Може и да се откажем от промяната за пенсионните вноски

Финансовият министър призова за дебат, при който ако се окаже, че свободата на избор е нещо лошо, може ГЕРБ да даде заден

09:41 | 21.12.14 г. 26
Горанов: Може и да се откажем от промяната за пенсионните вноски

Ако по време на дебатите се окаже, че свободата на избор е нещо лошо, готови сме да се откажем от предложението за пренасочване на вноски от втория стълб към държавното обществено осигуряване. Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия.

С окончателно решение вчера парламентът даде възможност на българите, родени след 1959 г., да изберат дали да прехвърлят парите си за пенсия от частните пенсионни фондове в НОИ. Това стана с преходните разпоредби в бюджета за държавното обществено осигуряване, с които се променя Кодексът за социално осигуряване. Законодателните промени бяха приети с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БДЦ.

Днес Горанов заяви, че е склонен, ако се окаже, че е толкова страшно да има избор  на пенсионен фонд, да се откаже от предложението. Той подчерта, че за него е важно, че вече има дебат.

"Парите, които ще се прехвърлят евентуално от УПФ към НОИ, ще се използват и няма да запушват дупки. Може да се прехвърлят в Сребърния фонд, няма да бъдат пипани и ще се използват за изплащането на пенсии, за да спрат спекулациите, че ще бъдат изхарчени", каза министърът. 

Имаше време за дебат, нищо не бе скрито, имаше излишен драматизъм по приемане на това предложение, каза още Горанов.

Той коментира, че сега половината от гражданите не знаят в кой фонд се осигуряват за втора пенсия и досега не се е водил дебат дали моделът гарантира интересите на вложителите. "Няма пречка да седнем всички страни - работодатели, синдикати, партии, държавата, от началото на годината и да решим в дебат какво да се прави занапред", каза той.

Това не е нова дискусия за ГЕРБ, не е и за синдикатите и работодателите, ние имаме не концептуални различия, а различни страхове, посочи още той.

Според Горанов е трудно да се предвиди след време откъде ще има по-високи пенсии и не иска държавата да носи отговорност за неудачите на този пенсионен модел – може да се окаже, че имаме две поколения, които са неравнопоставени, защото е лошо да няма свобода на избор, посочи финансистът.

Лично той за себе си не е взел решение, но най-вероятно няма да се премести от частния си фонд.

"Думата национализация няма място в този дебат, защото никой не кара никого насила да се мести от универсалните пенсионни фондове", категорично заяви Владислав Горанов.

Той увери, че в рамките на предстоящия дебат до края на март догодина може да се преразгледа решението, че встъпващите на пазара на труда имат срок от една година да направят избор на фонд – този срок може да се удължи или пък да остават автоматично в универсален фонда, каза Горанов.

Важното е частните фондове да станат активни и да започнат да доказват атрактивността си пред осигурените лица.

Обратния механизъм – прехвърляне от държавния в частен фонд, също би могъл да се случи, продължи Горанов, но подчерта, че няма по света такава възможност.

"Хубаво е, че дебатът ще се води от всички страни и всеки ще доказва своята правота. В момента има пасивност на фондовете и не съм убеден, че тази пасивност е най-доброто решение", каза той.

За стабилността на пенсионните фондове Горанов няма съмнения, стана ясно от думите му. Той вярва на статистиката на КФН, според която 1,7 милиарда  лева са инвестирани в акции, но заяви, че липсва детайлна информация как се взема решението за инвестиции. Той не поставя под съмнение стабилността на фондовете, но напомни, че не можа да сработи механизма, при който професионалните пенсионни фондове да започнат от догодина да изплащат пенсии на ранно пенсиониращите се.

Има риск, ако се повтори ситуацията и при УПФ, да останем в капана на собствената си недалновидност, каза Горанов.

"Пропагандата за национализацията не е водещо, нито пък е истина, че ще трябва хората да проявят активност от догодина с изключение на тези, които сега започват работа и имат една година да решат. Няма никаква принуда за хората", повтори той.

Искаме държавата да гарантира, че води хората към правилното решение, защото видяхме какво стана при ППФ и сега държавата се налага да плаща сметката. Философията тук е подобна, защото говорим за капиталово натрупване, защото в пенсионната формула трябва да сме убедени, че тези 29 процента, които липсват в първия стълб, ще бъдат гарантирани в капиталовия фонд, защото вторият е допълващ, а не заместващ стълб, мотивира се финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 6 rate down comment 0
balkando
преди 9 години
Идеята за трите стълба на пенсионната система е да се раздели риска и така да се гарантира някакъв минимален социален доход в нетрудоспособна възраст. Първият проблем е, че солидарният държавно гарантиран стълб, НОИ ,се клати от години заради икономически и демографски проблеми. Другият проблем е че втория стълб, капитализационната компонента, още на проходилка се превърна в хранилка. Според мен следващите 20-30 години капитализационния стълб е безсмислен, защото ще липсват сигурни активи и рисковете не за доходност, а дори за съхранение на парите по партидите ще са доста високи. Допълнителни рискове пред солидарния стълб се превръща задлъжнялостта на държавата и лимита на гаранцията, която може да даде. Перник фалира, ще има и други, здравеопазването също работи на държавна гаранция, което няма как да не доведе до проблеми. Накратко - дупките трябва да се запълват, преди да се преливат пари. Иначе не клони, а цялото дърво ще изсъхне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
тая опция, която искаш е възможна, но само извън задължителните:) в момента даже си правя проучванията аз да почна да внасям в така сметка, щото не вярвам да взема пари от държавната пенсия:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
мерси. В същност наистина това исках да кажа. Даже, за да съм честен аз нямам против парите ми да отидат към НОИ(не ви ангажирам с мнението си, просто не разчитам на тези пари, та що да не подпомогна пенсиите), но само, ако съм сигурен, че няма да източат НОИ, както източиха Здравната каса(не съм сигурен дали стана при тоя министър, но 100% беше при тоя мин. председател).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 25 rate down comment 1
bertram
преди 9 години
Истината е, че и едните (УПФ) и другите (управляващите) са крадци. В момента всички, които се занимаваме по един или друг начин с БФБ сме наясно как УПФ се разполагат с парите на хората, как се наливат милион в кухи дружества или се държат в банки-касички на смешна доходност. В момента този стълб за мен е гнил още в основата от една страна таксите, а от друга пазара на ПФ е силно доминиран от белите якички ... да не кажа мутри,които мислят на последно място за хората чиито пари присвояват.От друга страна НОИ е институция с постоянен дефицит и там според мен въобще не може да става дума за каквато и да било инвестиция - само едно нещо се случва - ХАРЧЕНЕ на нашите пари за пенсионери и огромна армия фалшиви инвалиди + ***. Аз лично бих искал да се въведе трета опция. Персонален депозит сметка в примерно първите 10 по размер банки в БГ. Условията да бъдат гато на годишните депозити и да може да се прехвърлят със заявление между банките 1 в годината 31.12.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 15 rate down comment 0
Mammita
преди 9 години
Шизофренията май почна да гони и този финансов министър. Ей, Дянков къде си? Според мен до март месец поне 10 пъти ще се откажат и ще го приемат. Малко сме като в казино. Залагайте на червено или черно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
hristok
преди 9 години
+1Браво и аз съм на това мнение, много точно казано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 27 rate down comment 1
Гари
преди 9 години
Нагли и *** герберчета. Като едни телефонни измамници искат да прилъжат хората да им дадат парите си доброволно. И както виждам, и в този форум има ***, които ще им ги дадат. Да има избор, ама само в едната посока??? Това ли е свобода? Като толкова иска държавата да увеличи избора, да си бе направила едни държавни УПФ, ППФ и ДПФ, които да си действат паралелно с частните по същите правила. Който не ще частници - за върви там. Да покажат едни добри резултати, да работят без такси. Нека има повече конкуренция, не по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 23 rate down comment 0
hristok
преди 9 години
Горанов трябва да подаде ОСТАВКА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 1
hristok
преди 9 години
Ти от младежката ГЕРБ, поне и "стинки" да ти даваха да пишеш глупости......па то и жълти няма....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
Slavvi
преди 9 години
ЧПФ исках да напиша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още