IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

РСМ България обжалва решението за отстраняване от проверката на пенсионните фондове

Компанията твърди, че не знае кога е започнала проверката на регулатора, по чия инициатива и от какво е предизвикана

18:47 | 20.09.16 г. 2
РСМ България обжалва решението за отстраняване от проверката на пенсионните фондове

Компанията "РСМ България" обжалва решението на Комисията за финансов надзор (КФН), с което беше отстранена от проверката на активите на пенсионни и застрахователни дружества, съобщават от одиторската фирма.

”Независимо, че на 7 септември получихме по имейл официалните решения на КФН, ние все още нямаме никаква информация относно проведеното така наречено "разследване" срещу нас. Ние не знаем кога е започнала проверката, по чия инициатива и от какво е предизвикана”, допълват от РСМ България, предава БТА.

Компанията твърди, че не й е дадена възможност да отговори на твърденията, нито да посочи доказателства, които биха ги оборили, пише в съобщението.

Изпълнението на работата на одиторската фирма в проверките на 9-те фонда и 15-те застрахователни компании е достигнала над 50 процента, а за някои дружества и повече. “Гарантираме за качеството на изпълнението на ангажиментите до момента на отстраняването ни”, казват от РСМ България.

Със свое решение от 2 септември КФН изключи "РСМ България" ООД от списъка на независимите външни проверяващи на застрахователи и пенсионни фондове.

Разследване, извършено от Управляващия комитет (УК) и КФН разкрива, че документите, предоставени от компанията, съдържат съществена невярна информация. Установени са неистински данни, предоставени в процеса на избор и назначаване на независими външни консултанти за извършване на прегледи на активите на пенсионни фондове и баланси на застрахователи.

КФН посочва, че в процедурите за подбор и назначаване на независими външни проверяващи кандидатите са били задължени да предоставят международни екипи с висока квалификация и опит за извършването на прегледите. Редица международни партньори, които са били подадени от "РСМ България" ООД като членове на екипите, са заявили по време на разследването, че не им е известно да са включени в такива прегледи и посочват, че подписите върху техните автобиографии не са положени от тях. Някои от тях дори заявяват, че подадените техни автобиографии са неверни. 

КФН е установила още, че "РСМ България" ООД продължава да отчита в редовното подаване на документи в Комисията след началото на прегледите, че тези лица извършват работа в прегледите.

Разкритата невярна информация включва злоупотреба с имената на ръководители на екипи, актюери и други членове на екипи в прегледите на различни застрахователи и пенсионни фондове, допълват от КФН.

Разследването на Комисията е разширено, за да обхване други независими външни проверяващи, и за никой друг проверяващ не е намерено доказателство за такава невярна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
DarkStar
преди 7 години
"Ние не знаем кога е започнала проверката, по чия инициатива и от какво е предизвикана, допълват от РСМ България, предава БТА.Компанията твърди, че не й е дадена възможност да отговори на твърденията, нито да посочи доказателства, които биха ги оборили, пише в съобщението."Явно ги интересува кой ги е издал. Те ако бяха толкова читави, досега да бяха залели медиите с истинските факти, за да се защитят, ама ха де....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Aldebaran de Tauro
преди 7 години
Много нагли... за пореден път се разбра как се прави одит в БГ-то...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още