IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софарма Трейдинг търси нови възможности за растеж в Сърбия

Дружество учредява дъщерното Sopharma Trading Belgrade с капитал от 11 млн. динара и предмет на дейност консултантски услуги, свързани с бизнес операции

11:17 | 04.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Софарма Трейдинг търси нови възможности за растеж в Сърбия

Софарма Трейдинг АД разширява своята дейност в Сърбия, обяви плановете си дружеството чрез съобщение до БФБ-София. За целта компанията ще регистрира търговско дружество с наименованието Sopharma Trading d.o.o. Belgrade и предмет на дейност консултантски услуги, свързани с бизнес операции.

Освен това Софарма Трейдинг регистрира 5,25% годишен ръст на нетната печалба през първото тримесечие до 3,571 млн. лв., разкрива консолидираният отчет на дружеството, подаден до борсата. Приходите от продажби на стоки нарастват с 6,33% на годишна база до 153,079 млн. лв.

Стратегията на Софарма Трейдинг за разширяване на дейността извън пределите на българския пазар е в корелация с европейските и световни тенденции в търговията на едро с лекарства за навлизане на бързорастящи пазари в търсене на нови източници за генериране на ръст, изграждане на нови конкурентни предимства и диверсификация на риска от оперирането само на един пазар, гласи съобщението. Поради тези причини Софарма Трейдинг насочва своя интерес за регионална експанзия към Сърбия.

Като фактор за избор на западната ни съседка от компанията посочват факта, че сръбският пазар е класифициран от редица проучвания, в това число и от Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), като един от най-перспективните за инвестиции пазари в Централна и Югоизточна Европа.

Софарма Трейдинг поставя началото на своя стратегически план за излизане извън контекста на местния пазар с решението на Съвета на директорите на компанията за регистрация на търговско дружество Sopharma Trading d.o.o. Belgrade, пояснява още съобщението.

Предметът на дейност на дъщерното дружество е консултантски услуги, свързани с бизнес операции. Sopharma Trading Belgrade ще може да осъществява и вcякa дpугa дeйнocт, която не е забранена от закона, добавят от компанията майка.

Уставният капитал на сръбския клон на Софарма Трейдинг възлиза на 11 млн. динара (около 162 177 лв.). За управител на новата компания е назначен Милош Ристич. Той притежава професионален и дългогодишен опит в търговията, натрупан в редица международни компании.

Консолидираният отчет показва още ръст на активите с 11,755 млн. лв. за три месеца до 260,758 млн. лв. От общите активи 10,7% се падат на дълготрайни активи, които се увеличават със 194 хил. лв. през периода.

Текущите активи растат с 11,561 млн. лв. спрямо края на 2014 г. Най-голям дял от 73% заемат търговските вземания, които се покачват с 19,905 млн. лв. Делът на материалните запаси от текущите активи е 23,6%, като намаляват със 7,889 млн. лв.

Разходите за дейността през отчетния период нарастват с 9% на годишна база. Разходите по продажбите намаляват с 469 хил. лв., а административните разходи нарастват с 1,14 млн. лв.

Основната дейност на Софарма Трейдинг е свързана с търговия на едро и дребно с лекарствени средства, санитарно-хигиенни материали, хранителни добавки и козметика с общо над 10 000 артикула. Компанията има 1005 национално покритие на дистрибуцията с четири регионални дистрибуционни центъра в София, Варна, Пловдив и Велико Търново.

До 11 часа има сключени три сделки с книжа на дружеството, след които акциите поевтиняват с 0,16% до 5,48 лв. за брой.

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още