IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софарма увеличава дела си в Медика до 97,5% след търговото предложение

2,5% от акциите все още не са изкупени

12:14 | 18.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Софарма увеличава дела си в Медика до 97,5% след търговото предложение

Софарма АД увеличава дела си в Медика АД до 97,5% след отправеното през януари търгово предложение, съобщава инвестиционният посредник по сделката ЕЛАНА Трейдинг АД.

Срокът, до който акционерите на производителя на превързочни материали, лекарствени средства и медицински изделия за аптеки и болници можеха да приемат или оттеглят търговото предложение, бе 15 февруари.

Преди него Софарма притежаваше 6 717 544 ценни книжа, представляващи 66,72% от капитала на Медика. В периода 18 януари - 15 февруари Софарма изкупи общо 3 099 701 нейни ценни книжа от 68 акционера.

Обект на предложението са общо 3 351 146 акции, което означава, че Софарма е придобила 97,5% от тях и остава да изкупи още 2,5%.

Тъй като след края на търговото фармацевтичната компания повишава дела си в Медика над 95%, сега Софарма има право в тримесечен срок от края на търговото след одобрение от Комисията за финансов надзор да предложи да изкупи акциите на останалите акционери.

Успоредно с това всеки акционер в Медика има право да изиска от Софарма да изкупи акциите му до 16 май 2016 г. по цена от 3,5 лв. за брой, т.е. по цената, обявена при търговото предложение.

За целта трябва да се подаде молба, съдържаща данни за акционера и притежаваните от него акции, до упълномощения инвестиционен посредник ЕЛАНА Трейдинг.

Клиентите на други инвестиционни посредници с акции в Медика можеха да подават заявления до ЕЛАНА до 15 февруари. Сега в седмицата след тази дата сделките по изкупуването на акциите ще бъдат сключени на извън регулирания пазар на Българска фондова борса, като доставката ще се осъществи два дни след плащането, гласи информацията, поместена на сайта на посредника.

До обяд* на ОТС пазара са сключени пет сделки за общо 72 200 акции на Медика и оборот от 252 700 лв.

Към 11 часа пък на регулиран пазар са сключени общо 9 сделки за общо 3 499 книжа. Реализираният оборот е в размер на 12 233 лв. Цената на акциите на Медика поскъпва с 1,46% до 3,55 лв. и 35,744 млн. лв. пазарна капитализация.

На пръв поглед покачването на цената с 0,05 лв. над търговата цена от 3,5 лв. за брой създава предпоставка за арбитраж – т.е. за възползване от разликата в цената на регулиран и извън регулиран пазар или от неприели и приели сделката акционери, например.

Но тъй като ангажиментът на Софарма за закупуване на останалите акции на акционерите в Медика е по цена от 3,5 лв., която в даден момент би следвало да бъде платена, то печалбата едва ли би била устойчива.

Нещо повече, не се виждат и оферти „продава“, докато най-високата оферта „купува“ е при цена от 3,5 лв. за брой.

* Информацията за сделките на OTC пазара и пазарната цена на акциите на Медика е актуална към 11:50 часа. Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Медика АД(5MA)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още