IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топливо не можело да изкупува акциите си, защото цените били под 5 лв.

Ръководството на дружеството е отправило питане до Комисията за финансов надзор как да процедира при тази ситуация

09:25 | 19.06.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Топливо не можело да изкупува акциите си, защото цените били под 5 лв.

Топливо АД гласува за обратно изкупуване на собствени акции на събрание от 24 септември 2014 г., но до момента, девет месеца по-късно, то все още не е стартирано, става ясно от протокола от общото събрание на акционерите, проведено на 15 юни 2015 г., публикуван чрез БФБ-София.

Гласуваната цена за обратно изкупуване е между 5 и 12 лв. за акция. На обратно изкупуване подлежат до 3% от общия брой акции в рамките на една календарна година, а срокът а извършване на изкупуването е 5 години.

Тогава изпълнителният директор Щилиян Стоянов заяви, че „Обратното изкупуване на акции ще започне през първото тримесечие на 2015 г. и е в  зависимост от резултатите за 2014 г.

В протокола от 15 юни 2015 г. обаче пише, че „във връзка с взето решение за обратно изкупуване на акции на дружеството на проведеното на 24.09.2014 г. извънредно Общо събрание на акционерите г-н Стоянов обясни, че все още не е започнала процедурата, тъй като приетата от ОС минимална цена за изкупуване е по-висока от цената на търговия на акциите на регулиран пазар към настоящия момент. В тази връзка е отправено запитване до Комисия за финансов надзор.“

Интересното е, че цените под 5 лв. не са новост за дружеството и те е трябвало да бъдат взети предвид при решението на общото събрание.

За първи път за обратното изкупуване се споменава през юни 2014 г., когато цените на акция са между 3,7 и 4,5 лв.

Самото събрание за обратно изкупуване на цени между 5 и 12 лв. е насрочено през август 2014 г., като последната сделка преди това е при цена от 4,3 лв. от 1 август 2014 г. Тоест ръководството на дружеството е предлагало решения при цени под 5 лв. за акция.

Може би именно поради ентусиазъм у пазарните участници, вследствие на предложението за обратно изкупуване, още на 11 август 2014 г. максималната цена е 5,6 лв., а през септември максималната цена достига 6,45 лв. През октомври тя леко пада до 6,39 лв. Ентусиазмът обаче се стопява и още през януари тази година има цени под 5 лв. за ценна книга.

Цени под 5 лв. има през всичките месеци от настоящата година, а именно от януари до юни. Съответно, ръководството на Топливо АД е можело да сложи точка в дневния ред на събранието за 15 юни 2015 г., с която да понижи цената на обратно изкупуване под 5 лв., за да се съобрази с пазарните реалности, които досега през юни са за цени между 3,7 лв. и 3,942 лв. за ценна книга.

Правилата за търговия с акции на БФБ-София показват, че Топливо АД вероятно може да изкупува акциите и на 5 лв. Всеки ден има откриващ и закриващ аукцион, на които, ако бъде въведена по-голяма поръчка (каквато би била поръчка за до 3% от капитала на дружеството) на цена от 5 лв. или повече, то цената на сделката/сделките ще бъде 5 лв. или повече.

Поръчка за до 3% от капитала на Топливо АД (колкото е разрешения обем за изкупуване всяка година) би била за 162 500 акции, или за около 800 хил. лв. За сравнение оборотът с акции на Топливо АД е за 1,1 млн. лв. в последните 12 месеца.

Може би липсата на обратно изкупуване до момента се дължи на втората част от отговора на Щилиян Стоянов а именно, че „обратното изкупуване на акции ще ............... е в  зависимост от резултатите за 2014 г,

Резултатът за 2014 г. обаче бе белязан от еднократен ефект под формата на 5 млн. лв. печалба от продажба на дълготрайни материални активи. Благодарение на него дружеството отчете 349 хил. лв. печалба за 2014 г. спрямо загуба от 1,56 млн. лв. за 2013 г.

Неконсолидираният отчет на Топливо АД за първото тримесечие на 2015 г. обаче показа загуба от 667 хил. лв., което все пак е сериозно намаление спрямо загуба от 1,13 млн. лв. за януари-март 2014 г.

През първото тримесечие продажбите намаляха с 38% на годишна база до 36,5 млн. лв. Задълженията към банки нараснаха с 1 млн. лв. в първата четвърт на годината до 39,3 млн. лв. към 31 март 2015 г.

Собственият капитал към 31 март 2015 г. е 114,3 млн. лв., а активите 168,2 млн. лв. Пазарната капитализация намалява с 11,3% за последните 12 месеца до 3,9 лв. за акция и 21 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът на статията притежава 1 акция в дружеството.

Свързани компании:

Топливо АД(TOPL)

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
popo323
преди 8 години
Абе Батя мога ли да те цитирам от преди няколко месеца , точно във връзка с Топливо :) "Пазара на акции не е за всеки. Чети повечко книжки и едва тогава раздавай квалификации ;) Браво на Топливо! " Нищо де , то беше ясно какво е положението . Топливо е западаща фирма , то и от самолет се вижда. Ще ви остане утехата , че поне ще могат да ви издадат нови акцийки , те старите така или иначе няма с какво да ви ги изкупят !За толкова години не ви ли стана ясно ,че след помпозни изявления , винаги следва спад . Те хубавите неща никой не ги обявява предварително на всеослушание .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 1
Батя
преди 8 години
Смешници! Егати елементарните оправдания.. Лъснаха ви лъжите че обратното е било просто плиткоумна манипулация, която хвана дикиш само за 1-2 месеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
Rumen_
преди 8 години
Аз не разбирам какъв е проблема. Какчо, като цената била 3лв. Те да плащат по 5 и готово - новата цена ще е 5 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
Carl Johnson
преди 8 години
Браво на Мариян! Добре ги е нахранил. Поредната лъжа в лицето на миноритарите на БФБ. Това няма да им помогне в дългосрочен план освен ако целта е да се делистнат от борсата на ниска цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
ATILA
преди 8 години
*** са си ***....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Ама няма проблеми бе, ако искат мога аз да ги купувам под 5 лева и да им ги продавам на 10, винаги съм готов да помогна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още