IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В търсене на алтернатива на банковия депозит

ПФБК Восток постигна 37,65% доходност през 2016, още 5 фонда в акции са с над 20% доходност

16:23 | 19.01.17 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Времената със 7-8% лихва по депозит, гарантиран от държавата, отминаха безвъзвратно. Лихвата по разплащателните сметки е близо до нулата, а краткосрочните банкови депозити стабилно се настаниха на нива под 0,5%.

В тази среда всеки търси алтернатива за спестяванията си. Доказателство за това е активизирането на имотния пазар и ръстът на Българска фондова борса, чийто основен индекс Софикс изпрати 2016 г. с ръст от 27,2%. Един достъпен начин за всеки да участва на световните капиталови пазари са договорните фондове.*

Така например ПФБК Восток постигна 37,65% доходност през 2016 г., с което зае първо място в категорията фондове, инвестиращи в акции, показва анализ на ПФБК Асет Мениджмънт. Още 5 български фонда, инвестиращи в акции, са с над 20% доходност.

Резултатът на ПФБК Восток илюстрира завръщането на Русия на инвестиционната карта на света, споделят от ПФБК Асет Мениджмънт.

"2016 г. започна тежко за руските акции – петролът падна под 30 долара за барел, което подкопа доверието в руската рубла. Последвалото възстановяване на черното злато стабилизира руските финанси и последва ръст на пазара на ценни книжа. До ноември фондът се движеше с 15-20% доходност за годината когато избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ преобърна представите на пазарните участници за бъдещите отношения САЩ – Русия. Започна активно да се коментира евентуално намаляване на санкциите срещу страната. Всичко това, съчетано с постигнатото в ОПЕК споразумение за ограничение на добива на петрол, изстреля нагоре руските акции, като ПФБК Восток постигна 37,65% доходност през 2016 г. За Восток това е втора поредна година на най-висока доходност в категорията фондове, инвестиращи в акции, след постигнатите 17,75% през 2015 г.", споделят от ПФБК.

vostok


В категорията на фондовете инвестиращи в акции и облигации (балансирани фондове) лидери са ПИБ Класик с 18,02%, ОББ Балансиран фонд с 12,27% и Юг Маркет Оптимумс 10,58%.

classic


ПИБ – Гарант постигна 5,73% доходност през 2016 г., с което заема първо място в категорията консервативни фондове.
 

garant


*Договорните фондове са колективни инвестиционни схеми, чрез които индивидуалният инвеститор може да придобие диверсифициран професионално управляван портфейл от ценни книжа. Съществуват няколко вида договорни фонда (фондове, инвестиращи в акции, фондове, инвестиращи в облигации, комбинирани фондове, консервативни фондове и т.н.) като разликата помежду им е възможността и склонността на вложителите да носят риск, т.е. да са готови както да спечелят, така и да загубят от вложението си.

Свързани компании:

ПФБК Восток(FFBHV)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Toranaga
преди 7 години
ПФБК Восток постигна 37,65% доходност през 2016Това е много лош резултат, имайки предвид, че РТС на $ база има перформансе от 55% на доларова и 62% на евро!!!! => 40% под бенч маркт-а!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Завистта е грях, не позволявай да те води!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
LuckyYou
преди 7 години
Чисто теоритично, специално за първите фондове, след години на големи спадове, просто правят все пак някакви връщания и постигат доходност. Така че това не са балони в никакъв случай. Въпросът е доколко и доходността е устойчива разбира се. Специално за Русия - има възможност за още стабилен ръст тази година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Naiv
преди 7 години
Хубава приказка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Колко процента са реализирана доходност и колко балонна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още