Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Вива Телеком България придоби 93,99% от акциите на БТК

Купувачът е свързан с VTB Capital plc (VTB) и Корпоративна търговска банка АД

Вива Телеком България ЕАД придоби 93,99% от акциите на „Българска телекомуникационна компания” АД (БТК), след като бяха получени съответните одобрения от страна на ЕК и други регулаторни органи, съобщи телекомът чрез БФБ-София.

Придобиването става факт след одобрението на цялостната схема за преструктурирането на Групата на БТК, в резултат на което свързани с VTB Capital plc (VTB) и Корпоративна търговска банка АД (КТБ) лица придобиват мажоритарно дялово участие в преструктурираната група. Собственик на Вива Телеком България ЕАД е ИнтерВ Инвестмънт С.а.р.л., Люксембург.

Сделката доведе до намаляване на общия дълг на Групата от около 1,7 млрд. евро до 588 млн. евро посредством изплащане на дълга, преобразуване в акции и отписване на останалата част от дълга. Сделката вече беше одобрена официално и от Европейската комисия.

От 12 ноември 2012 г. промените в договора за заем и свързаните с него документи, одобрени от Извънредното общо събрание на акционерите на БТК на 8 октомври 2012 г., влизат в сила, включително и обезпечението, предоставено от БТК Нет ЕООД, дъщерно дружество на БТК, под формата на залог върху търговското си предприятие.

Бившият собственик на 93,99% е НЕФ Телеком България ООД.

По данни към 30 април 2012 г. Artio International Equity Fund притежава пакет от 4% в БТК АД (11 652 801 акции), като за блокиране на отписване на дружеството от публичност са необходими 5%, но и 4% заедно с малките акционери е значителна пречка пред отписването.

Още повече, че Julius Bear Institutional International притежава други 1 201 125 акции (0,4%), а Julius Bear е управляващото дружество на Artio International Equity Fund.

Други големи акционери към 14 юни 2012 г. са държавата със 121 134 акции, UBS AG London със 104 385 акции, Unicredit Bank Austria със 173 631 акции, Public School Retirement System с 445 781 акции, Prudential Retirement Insurance с 629 873 акции, Shriners hospitals for children с 466 575 акции, The Bank of New York Mellon Omnibus с 694 518 акци.

Акционерите юридически лица са общо 46, а физическите са 254 с общо 317 237 акции.

БТК отчете 34% ръст на печалбата за деветмесечието на годишна база.

Акциите на БТК се търгуват на цени между 2,55 и 4,25 лв. за акция в последните 3 месеца. Последната сделка е при цена на акция от 3,25 лв., което дава пазарна капитализация на дружеството от 938 млн. лв.

 

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Петър Нейков
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
0
 
13
преди 4 години
Няма профилна снимка
еха, как едни и същи "коментатори" слагат положителните мнения върху статията за Виваком/КТБ и отрицателните върху статията за Софарма... явно войната продължава с пълна сила:)
0
 
0
 
12
deant до: fighty
преди 4 години
Няма профилна снимка
Според идеологията на капитализма, всичко трябва да бъде дадено на някой друг който може да го източи.Всички заводи заминаха по това направление, златните ни мини се точат, залежите на газ ще се точат ако ги има, а ние ще си купуваме нещата изкопани от нашата земя, от някой друг. БТК си вървеше с огромен оптичен капацитет под цяля България, вече и аз незнам на кой е, но май не е на Виваком.
0
 
0
 
11
fighty до: Persefona
преди 4 години
Няма профилна снимка
Едва ли има по-красноречив пример за източване на фирма и ограбване на националното богатство, с любезното съдействие на Никито Василев и разни измислени мениджъри, които през годините така издоиха БТК, че май за кредиторите не остана много и за продаване. В същото време така и не стана ясно къде отидоха парите от продажбата на имотите, колко пари се раздадоха като дивидент, колко пари се "усвоиха" в нечии джобове при строителството на мобилната мрежа... Новият финансов инвеститор бе единствения шанс родния телеком да не бъде запратен в историята по подобие на много други предприятия.
0
 
0
 
10
преди 4 години
Като гледам сделката е положителна за БТК. Съдейки по цените на една акция , пазарната капитализация се е вдигнала доста нагоре. "Акциите на БТК се търгуват на цени между 2,55 и 4,25 лв. за акция в последните 3 месеца. Последната сделка е при цена на акция от 3,25 лв., което дава пазарна капитализация на дружеството от 938 млн. лв."
0
 
0
 
9
преди 4 години
Няма профилна снимка
до 7. Не че са се включили, просто хората си подкрепят сделката, което е в съвсем в реда на нещата, защото видяхме предишните собственици какво направиха с БТК и как компанията беше изправена пред фалит. Сега монетата се обръща и се случва точно обратното. Компанията започва на чисто.

Още от Новини и анализи
Седмицата започва положително за БФБ-София след вяла сесия в петък