IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадане на концесионните такси за плажовете искат хотелиери

В замяна обещават безплатни чадъри и шезлонги през настоящия летен сезон

17:00 | 24.04.15 г. 4
Отпадане на концесионните такси за плажовете искат хотелиери

Кабинетът да вземе решение за нулеви концесионни такси, заплащани от концесионерите, в замяна на което те ще предложат безплатно чадърите и шезлонгите през настоящия летен сезон. За това настояват хотелиери и концесионери от Съюза на собствениците - Слънчев бряг в писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на туризма Николина Ангелкова, изпратено и до медиите.

Мярката  ще подобри условията и качеството на предлагания туристически продукт на територията на българското Черноморие, мотивират се от курорта.

В годините на криза, когато всички отрасли на икономика, включително и туризмът, изпитват сериозни затруднения, концесионните такси се увеличават, допълват хотелиерите.

От съюза напомнят също, че от концесионни такси на плажове в бюджета влизат около 8,9 млн. лв. на година, а за Слънчев бряг сумата е приблизително 3 млн. лв., като половината от концесионната такса би следвало да се реинвестира, но на практика не било така.

Според хотелиерите отпадането на концесионните такси за предстоящия летен сезон е начин държавата да помогне с една бърза антикризисна мярка и същевременно огромен жест към почиващите на българското Черноморие.

„Така, с общи съвместни усилия може да се преодолее огромният спад на туристите и да се подпомогне българският туризъм“, посочва се в писмото.

Хотелиерите допълват, че безплатните чадъри и шезлонги ще бъдат едно реално действие към това българските граждани да прекарат летните си отпуски в България, за което апелира и самият Борисов преди време.

Ако отпаднат таксите, концесионерите на плажа в Слънчев бряг гарантират запазването на високо качество на поддържането на плажните ивици, както и високо качество на медицинско и водно-спасително обслужване, посочва се в апела.

Нека, след като всички наши сънародници посочват Гърция като пример, да почерпим от чуждестранния опит, като реагираме по аналогичен начин и спасим родния туризъм от фалит, завършва писмото на хотелиерите от курорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
А не искат ли и държавата да им плаща, че мутри са разграбили плажовете? Няма такива наглеци!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
stasi666
преди 8 години
А наемите от заведения през 10 метра който плащат по 15-20 000 лв да ги взима държавата тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
MarkoM
преди 8 години
Какво означава ...концесионерите на плажа в Слънчев бряг гарантират запазването на високо качество на поддържането на плажните ивици...??Ако високото качество е заровени торбички, кочани, капачки, малки бутилки и разпилени по целия плаж фасове, и струпани по брега или неизтърмъчени ( както се правеше до преди 20-тина години) от водата водорасли - мерси!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
nocalled
преди 8 години
големи наглеци, да не плащат концесия щяло да повиши качеството на продукта...сериозно ли?!?и като ще гледате за пример гърция, вземете малко и за обслужването да погледате...иначе и на субсидии да сте, кавали, пак ще едете хурката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още