IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богати французи напускат страната заради страх от новите данъци

Продажбите на луксозни жилища набират сила, което сваля цените

16:44 | 23.11.12 г. 2
Богати французи напускат страната заради страх от новите данъци

Изправени пред опасност от сериозни увеличения на данъците, някои богати собственици на жилища във Франция бързат да пуснат имотите си на пазара, пише Wall Street Journal. Това може да доведе до по-ниски цени и отстъпки за чужденците, желаещи да придобият имение в Прованса или шикозен апартамент в Париж.

Броят на луксозните жилища на пазара нараства, като продажбите поради изселване от началото на годината са се увеличили рязко от няколко броя месечно до няколко седмично, твърди Шарл-Мари Жотра, президент на водещата агенция за луксозни имоти Daniel Feau.

На хората, желаещи да продадат жилищата си и да напуснат страната по финансови причини, се падат над половината от къщите, които Daniel Feau пуска на пазара на цени между 6,4 млн. долара и 19,2 млн. долара в сравнение с 10% през предишните години.

Няколко големи бизнесмени вече са стегнали куфарите си. Бившият главен изпълнителен директор на L'Oreal Линдзи Оуен-Джоунс в момента живее в Лугано, Швейцария. Амори дьо Сез, който бе президент на веригата от хипермаркети Carrefour, вече се подвизава в Белгия, а Никола Шанут, основател на френската инвестиционна консултантска компания Exane, е в Лондон.

Богатите французи бягат от опитите на новото правителство да попълни държавната хазна чрез увеличение на данъците върху заплатите, върху печалбата от продажба на имоти и върху доходите на домакинствата. Сред противоречивите предложения в проектобюджета за 2013 г. е данък от 75% върху заплатите, по-високи от 1,3 млн. долара в сравнение с по-малко от 50% в момента.

Налогът обаче е в сила само за хора с основно жителство във Франция. Закупилите имот с цел ваканционно жилище и онези, прекарващи по-малко от половината от годината във Франция, не подлежат на облагане.

При мудния или нулев икономически растеж в момента пазарът е особено атрактивен за чуждестранните купувачи. Цените на луксозните апартаменти и къщи са паднали с около 6% спрямо миналата година, посочва Джотрас.

В опит бързо да се измъкнат от него, някои продавачи намаляват цените. Имотите на пазара са разпръснати из цяла Франция.

Според брокери броят им може рязко да се увеличи догодина, тъй като бюджетът на Франция едва ли ще бъде гласуван до края на годината, а много предприемачи и бизнесмени изчакват окончателните увеличения на данъците, преди да решат да се изнесат от страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Да заповядат в нашата БСК ! Тук Божидар Данов, дори има наглостта да иска съд и затвор за работниците които не издържат "извиването на ръце от страна на работодателя си"! Едрия бизнес си има парламент . Ще плуват в свои води. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
И като напуснат - къде ли ще отидат? Най-вероятно ще дойдат в България. Ние тук нали си имаме плосък данък. Тюх, да се не види, пак ще скочат цените на скъпите имоти. Таман бях хвърлил око на едно имение за 10 милиона, а още не съм събрал всичките пари. Ще трябва да побързам. Сигурно ще изтегля кредит - няма друг начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още