IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли ефект от атентата в „Сарафово“ върху пазара на имоти по морето?

Не очакваме дългосрочен ефект, краткосрочно има риск, смятат специалисти

15:58 | 21.07.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Предимно руснаци продължават да купуват имоти по Черноморието ни. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Предимно руснаци продължават да купуват имоти по Черноморието ни. Снимка: Investor.bg

Дали и как атентатът от летище "Сарафово" в Бургас, стaнал тази седмица, ще се отрази на пазара на ваканционни имоти по Черноморието? С този въпрос Investor.bg потърси брокери на имоти.

След отлива на британските и ирландските купувачи в годините след кризата, тяхното място бе заето от инвеститори от Русия и бившите съветски републики.

Именно защото българското крайбрежие е предпочитана дестинация за почивка и покупка на имот от страна на руснаци, някои руски издания тиражираха тезата, че бомбеният атентат ще осуети техните планове за посещение и евентуална инвестиция в страната ни.

Политическата и икономическа стабилност са сред най-съществените фактори, които купувачите взимат предвид преди дори да обмислят покупка на даден пазар. Това бе и причината българският пазар да е положително повлиян след присъединяването си към НАТО и ЕС.

Investor.bg потърси мнението на експерти от сектора, за да добием представа за степента на риска за родния пазар след атентата в Бургас от миналата седмица, и да установим дали е необходимо да се вземат някакви мерки. 

По думите на Добромир Ганев, управител на консултантските компании Форос –Национална Компания Недвижими Имоти и GVA Sollers Solutions, в случая от съществено значение ще бъде реакцията на правителството.

"(...) нашите очаквания са, че ако правителството успее да се справи с вътрешната сигурност, извършеният атентат на Бургаското летище може да доведе единствено до краткосрочни колебания в търсенето", каза той.

"Факт е, че като цяло обстановката в България е мирна, без граждански размирици и военни действия, и за първи път се случва подобен терористичен акт. Вероятно това ще доведе до временно колебание от страна на чуждестранните купувачи, но не очакваме покупките да спрат или да намалеят драстично. Нещо повече, основните външни купувачи, руските граждани, стават все по-активни и проявяват сериозен интерес към българския пазар на недвижима собственост."

Краткосрочен ефект

Подобно бе мнението и на Антон Андонов, управител на VarnaTrend.bg.

“Със сигурност атентатът [...] ще въздейства върху взимането на решение за покупка на част от потенциалните купувачи за известен период от време”, коментира той.

Въпреки това според него дългосрочният риск е по-малък.

“Не очаквам това да се отрази съществено в броя сделки за тази година. В дългосрочен план съществува риск за пазара на имоти, ако (атентатът) се повтори в някаква форма, което естествено не си пожелаваме по никакъв начин.”

От Адрес Недвижими Имоти направиха няколко уговорки за спецификата на ситуацията, но в заключение потвърдиха, че не очакват особен ефект в дългосрочен план.

„Надяваме се атентатът да няма дългосрочно отражение на пазара на ваканционни имоти, въпреки че някои факти ни карат да бъдем по-внимателни в оценките“, казаха специалистите.

„Руските медии отразиха в големи подробности атентата и това неминуемо ще има ефект не толкова върху решенията на купувачите, колкото върху имиджа на страната, като спокойно място“.

Въпреки че израелските купувачи имат много малък дял от общия брой чуждестранни купувачи на имоти, инвеститорите от Израел бяха важен фактор за развитието на пазара у нас още от годините преди бума.

От Адрес обаче не смятат, че в това отношение също има опасност.

„Докато граждани на Израел имат случаен интерес към покупка на имот в България, израелският бизнес от години е сред основните инвестиращ в строителството на различни сгради - жилищни, офиси, логистика. Техни клиенти обаче не са израелци, а българи. Атентатът в Бургас категорично няма да повлияе на израелските бизнесмени, инвестиращи в строителство тук“, смятат от компанията.

“Историята също свидетелства, че отделните терористични актове не влияят върху привлекателността на една страна или град в дългосрочен план”, успокои Ганев от Форос..

“Ню Йорк, Лондон и Мадрид продължават да са топ туристически и инвестиционни дестинации, а Анталия, въпреки атентатите от 2006 г., вече е и едно от най-предпочитаните места за голф”, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
новобранецът
преди 11 години
Ще има ли ефект от атентата в Сарафово върху пазара на имоти по морето?ЕФЕКТА Е ПОЛОЖИТЕЛЕН-ЩЕ СЕ ПОКАЧВАТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още