IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Технологията зад биткойна може да промени изцяло финансовата система

Освен проблем продължава да е нестабилността на цената на криптовалутата, изтъкнаха от институцията

18:15 | 15.09.14 г. 2
АЦБ: Технологията зад биткойна може да промени изцяло финансовата система

Технологията, стояща зад цифровата валута биткойн, може да има трайни последици и потенциал да преструктурира финансовия сектор, посочи в нов доклад Английската централната банка (АЦБ).

Оценката на институцията се базира на анализ на т.нар. блок верига. Тя представлява публично споделена счетоводна книга, на която разчита цялата биткойн мрежа. Всички потвърдени трансакции се включват в блок веригата и така биткойн портфейлите могат да бъдат проверявани за техните реални баланси и дали изхарчените биткойни са собственост на потребителя, който оперира с тях. Интегритетът и хронологичният ред на блок веригата се гарантират с помощта на криптографията.

"Тази система е истинска технологична иновация", посочиха централните банкери в нов доклад, описващ положителните и отрицателните аспекти на криптовалутите.

"Ключовото нововъведение при цифровите валути е блок веригата, която позволява на платежната система да работи по изцяло децентрализиран начин, без посредници като банките", отбеляза тримесечното изследване на АЦБ, цитирано от CNBC.

Според банкерите тъй като по-голямата част от финансовите активи, като акции или облигации вече съществуват под формата единствено на цифрови записи, прилаганата в биткойна технология би могла да промени изцяло финансовата система.

"Това може да е възможно в бъдеще най-малко заради съществуващата инфраструктура на финансовата система", отбелязаха от АЦБ. Институцията все пак не направи прогноза кога точно това ще се случи.

"Това развитие би могло да позволи на всеки вид финансов актив, като например акции на някоя компания, да бъдат търгувани. Технологията може да се приложи и спрямо физически активи, когато не съществува централизиран регистър, като например при златото или среброто", посочиха от банката.

Въпреки това съществуват смесица от хипотетични рискове, които могат да се проявят в бъдеще.

Сред тези рискове е нестабилността на цената на дигиталните пари, която може да доведе както до бързо забогатяване, така и до мигновен фалит. Според банката това може да има катастрофични последици за финансовата стабилност във Великобритания, особено ако липсва хеджиране на експозициите на важни финансови институции.

АЦБ също така предупреди, че ако дигиталните плащания станат все по-популярни в рамките на една малка група от населението, това може да доведе до икономическа фрагментация и да повлияе на способността на институцията да повлияе върху собствената си парична политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
биткоъна е новия финансов инстърумет на САЩ с който теще се освободят от дълговете си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още