IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alpari може да продаде бизнеса си на дребно, за да избегне фалит

Британската брокерска къща все още не може да се съвземе от ефектите, които предизвика премахването на валутния таван в Швейцария

09:29 | 20.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Alpari може да продаде бизнеса си на дребно, за да избегне фалит

Alpari проучва възможностите за спасителна продажба на бизнеса си на дребно на фона на опитите на британската брокерска компания да се пребори след шока, който предизвика Швейцария с премахването на тавана на поскъпване на франка.

Британското дружество посочи, че противно на неговите предишни съобщения британският бизнес "не е влязъл във формален процес несъстоятелност", предава Financial Times.

"Бордът на директорите спешно разглежда всички възможности, включително продажба, в тясно сътрудничество с Британската комисия за финансов надзор. Надяваме се да направим последващо обявяване скоро", посочиха от компанията.

Alpari бе една от най-тежко засегнатите големи брокерски къщи вследствие на решението на Швейцарската централна банка да премахнете тавана на поскъпване на франка спрямо еврото и да понижи още лихвата по овърнайт депозитите. Ходът първоначално предизвика ръст на швейцарската валута с повече от 30 на сто.

Много от клиентите на Alpari бяха в шок в петък, след като сметките им бяха замразени и отправиха телефонни обаждания към брокера, които обаче останаха без отговори.

Компанията, която е основен спонсор на лондонския футболен клуб Уест Хем, обаче не бе единствената тежко засегната. FXCM, която обработи поръчки за рекордните 1,4 трлн. долара през последното тримесечие, получи спасителен заем от 300 млн. долара в брой в петък от Leucadia National, собственик на инвестиционната банка Jefferies. Няколко други брокера, като IG Group, CMC Markets и Interactive Brokers, оцеляха, но също претърпяха тежки загуби.

Според експерти последиците могат да предизвикат нов прочит на регулациите на индустрията, в която клиентите често влагат големи суми посредством използването на ливъридж, което увеличава риска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още