IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка изненадващо понижи лихвата

Банката се позовава на по-слабите от очакваното перспективи за инфлацията

09:34 | 03.05.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Австралийската централна банка (Reserve Bank of Australia, RBA) изненада пазарните участници, след като реши да понижи основната си лихва с 0,25 процентни пункта до 1,75% във вторник в опит за подкрепа на търсенето, докато силният австралийски долар продължава да възпрепятства растежа на икономиката. Очакванията на пазарните участници бяха да няма промяна в паричната политика, предава Bloomberg.

Това е рекордно ниско ниво на основната лихва, а целта на гуверньора на RBA Глен Стивънс е да се пребори с ниската инфлация. 

При решението си банката се позовава на по-слабите от очакваното перспективи за инфлацията. Ключово за решението събитие беше последната статистика за инфлацията от последната седмица на австралийското статистическо бюро, според която базовата инфлация се забавя от 1,7 на сто през четвъртото тримесечие до 1,3 на сто през последното.

По-обезпокоително обаче е, че и трите мерки за базисната инфлация през първото тримесечие са под целевия диапазон на RBA от 2-3%, а две от трите основни мерки достигат най-ниското си ниво в историята. 

Намаляването на лихвата „следва информация, която показва, че инфлационният натиск е по-нисък от очакваното“, се посочва в изявление на банката.

След обявяването на решението австралийският долар, който е петата най-търгувана валута в света, поевтиня с над 1% спрямо щатския долар, докато преди решението се търгуваше с ръст от 0,7 на сто спрямо него. В същото време капиталовият пазар в страната добави 1,8%. 

Суап трейдърите прогнозираха през последните месеци, че централната банка все някога ще бъде принудена да намали лихвените проценти, като основната причина за това е забавянето на икономическия растеж в Китай - най-големият търговски партньор на Австралия, макар и Стивънс да проявяваше нежелание за допълнително облекчаване.

Икономиката на Австралия се бори с кризата в добивния сектор и въздействието на много по-ниските цени на суровините върху постъпленията в държавната хазна. Безработицата е близо до най-високата си стойност от повече от десетилетие, а доверието на бизнеса и потребителите е на рекорден минимум. 

Решението да се намали лихвата вкарва RBA в един ход с много от нейните регионални партньори и най-големите централни банки извън САЩ. Те отговарят на заплахата за по-бавен световен растеж и дефлация през тази година или с намаляване на лихвените проценти, или с приемане на отрицателни лихвени проценти, или дори с разширяване на програмите си закупуване на активи.

Всичко по тематата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 3
Jorkata
преди 7 години
Тия досега как не разбраха, че това не върши работа и трябва да гледат другаде... или пък им върши перфектна работа (по-скоро е второто).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
Освен ако роботи не заменят нискоквалифицираните работници, като запазят производствените разходи.Тогава наистина се отваря път за хеликоптерни пари и ББД за оцеляване, без да има инфлация и загуба на покупателна способност, защото производствените разходи са под силен контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
skeptika
преди 7 години
Всички ЦБ понижават лихвите....следва Загуба на покупателна способност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
skeptika
преди 7 години
Всички ЦБ понижават лихвите....следва Загуба на покупателна способност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още