IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в еврозоната спадна до 11,2% през януари

Евростат отчете една пълна година, в която безработицата във валутния блок е под прага от 12%

14:56 | 02.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в еврозоната спадна до 11,2% през януари

Равнището на безработицата в еврозоната спадна отново през януари, изпращайки сигнал за възможно подобрение на пазара на труда на Стария континент.

Процентът на безработните във валутния блок достигна 11,2 на сто през първия месец на годината, сочат новите данни на Евростат, цитирани от WBP Online. По този начин бе маркирана една пълна година, в която безработицата е под прага от 12%.

Анализаторите очакваха измерителят да се покачи до 11,4% след ревизираните 11,3% през декември.

Значително подобрение е регистрирано в Германия, където пазарът на труда продължава своето добро представяне. Броят на безработните в страната намаля за пети пореден месец през февруари.

В доклад от миналата седмица Германската федерална статистическа служба Destatis заяви, че броят на хората без работа e спаднал със сезонно изгладените 20 000 по време на втория месец от годината. Данните за януари пък бяха коригирани до отстъпление с 10 000.

Междувременно коригираната безработица отчете ниво от 6,5% – най-ниското в последните повече от две десетилетия.

Пазарите вече очакват с интерес стартиралата официално днес програма за количествено облекчаване на Европейската централна банка. През януари институцията заяви, че ще влива в европейската икономика по 60 млрд. евро на месец до септември 2016 г., разширявайки по този начин баланса си с над 1 трлн. евро.

Според очакванията политиката на Марио Драги и компания трябва да "укроти" дефлационните тенденции и да стимулира реалната икономика на еврозоната. Други от ефектите би следвало да бъдат увеличаване на търсенето и по-добри перспективи за пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още