IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на САЩ ще намалее през 2014 г., но ще се ускори впоследстие

Бюджетната служба към Конгреса прогнозира, че правителството ще похарчи 3,523 трлн. долара през тази година основно за отбрана и здравеопазване

08:35 | 16.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бюджетният дефицит на САЩ ще намалее през 2014 г., но ще се ускори впоследстие

Разликата между разходите и приходите на американското правителство ще се свие през тази година и по-късно през това десетилетие в сравнение с първоначалните оценки. Това ще се случи заради занижените разходи за отбрана в краткосрочен план и спадащите дългосрочни разходи, свързани със Закона за достъпни грижи, изчислява Бюджетната служба към Конгреса (Congressional Budget Office, или СВО), цитирана от MarketWatch.

По данни на СВО дефицитът в бюджета на САЩ през 2014 г. ще спадне с 23 млрд. долара до 492 млрд. долара в сравнение с прогнозата от преди два месеца. Това се равнява на 2,8% от брутния вътрешен продукт (БВП). Ако това се случи, бюджетният дефицит ще бъде най-ниският от 2007 г. насам. От 1980 г. до днес дефицитът се е движил на ниво от около 3,2 на сто от БВП.

СВО ревизира в посока надолу оценката си за прогнозирания дефицит на САЩ за следващите 10 години с 286 млрд. долара до 7,6 трлн. долара основно заради по-ниските субсидии, свързани със Закона за здравеопазването. Бъдещите разходи по Medicare също бяха занижени.

Оценките идват след кратък период от резки понижения на бюджетните дефицити, принуждавайки и двете политически партии да премислят подходите си относно данъците, таксите и разходите в навечерието на изборите през ноември. Републиканците и демократите водиха ожесточени битки за дефицита на САЩ в продължение на години основно чрез отлагане на разискванията, касаещи приходната част и структурните правителствени програми.

Бюджетният дефицит на САЩ се сви рязко през последните няколко години. След четири години на недостиг от над 1 трлн. долара, дефицитът намаля до 680 млрд. долара през 2013 г. Очакванията са, че и през тази, и през 2015 г. цифрата ще се понижава. Това се дължи основно на растящата икономика, орязаните бъдещи разходи и промените в данъчната политика.

СВО прогнозира, че правителството ще похарчи 3,523 трлн. долара през 2014 г., което представлява 20,4% от БВП. Две трети от разходите ще отидат за отбрана или за програми, свързани с отбрана, за социални политики, както и за програмите за здравеопазване Medicare и Medicaid. Според СВО приходите ще бъдат за 3,032 трлн. долара, или 17,6% от БВП.

Очакванията са обаче, че през 2016 г. дефицитът на САЩ отново ще започне да се повишава, както и да расте в следващите години. Причините – застаряващото население и нарастващите разходи за здравеопазване, твърдят от СВО.

Новите оценки на службата идват в момент, в който държавният дълг е на исторически високи нива – 73,8% от БВП. Дългът нарасна рязко през последните шест години, защото в резултат на финансовата криза и правителствените политики приходите в хазната намаляха за сметка на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Боян
преди 10 години
Комбинация от огромен бюджетен дефицит с огромен търговски дефицит е перфектната комбинация за шоково обезценяване на валутата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още