IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боливарът отчете най-големия месечен спад в историята си

Валутата загуби 45% от стойността си засега този месец, търгувайки се за 2753 боливара за щатски долар в четвъртък

21:06 | 24.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Валутата на Венецуела – т.нар. „силен боливар“, отслабна дори под нивата, които анализаторите прогнозираха само преди няколко седмици, след като ограниченото предлагане на щатски долари не успява да задоволи увеличаващото се предлагане на пари, съобщава Bloomberg.

Валутата загуби 45% от стойността си засега този месец, търгувайки се за 2753 боливара за щатски долар в четвъртък, според dolartoday.com. Това е най-големият месечен спад в историята на валутата, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Правителството отново започна да инжектира боливари във финансовата система изключително бързо“, каза Асдрубал Оливерос, директор на базираната в Каракас консултантска къща Ecoanalitica, по телефона. „Има твърде много боливари на улицата. Хората могат да избират между това да купят стоки или долари и те избират да купят долари“.

Главният икономист на Torino Capital Франсиско Родригез каза на 7 ноември, че боливарът вероятно ще приключи годината на ниво от около 1990 боливара за долара на черния пазар, след като валутата започна да отслабва през октомври след шест месеца на относителна стабилност. Той повиши оценката си до 2327 боливара за долара на 14 ноември.

Инфлацията вероятно ще започне да се ускорява в някои сектори, които са чувствителни към курсовете на черния пазар, например при алкохолни напитки, ресторантите, електрониката, каза Оливерос.

Инфлацията в страната вероятно ще се повиши до 400% през 2016 г., според медианна оценка на 13 анализатори в анкета на Bloomberg. Отделните отговори варират от 257% до 1500%.

Паричното предлагане във Венецуела се е увеличило със 127% през изминалата година, сочат последните данни на Централната банка в Каракас и компилирани от Bloomberg.

Венецуела поддържа строг контрол върху валутата от 2003 г. насам и в момента има два законни обменни курса – известни като Dipro и Dicom, от съответно 10 и 661 боливара за долар, използвани за внос с приоритет. На черния пазар, към който се обръщат хората и бизнесите, когато не могат да получат одобрение от правителството за покупка на долара на законните курсове, боливарът е отслабнал с 69% през последната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 7 години
Абе тея още ли са живи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още