IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън и паралелния свят на форекс пазарите

След неколкодневно мълчание един от най-явните поддръжници на Brexit заяви, че британският паунд е на по-високи нива от 2013 и 2014 г.

20:52 | 27.06.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мистерията за това как Борис Джонсън е прекарал последния уикенд вече е разгадана. Докато другите поддръжници на Brexit защитаваха обещанията си отпреди референдума в телевизионни интервюта, най-вероятният наследник на Дейвид Камерън начело на торите остана подозрително мълчалив, пише Bloomberg.

Отговорът дойде от статията на Джонсън във всекидневника Telegraph от неделя вечерта, в която той пише, че „паундът остава на по-високи нива, отколкото е бил през 2013 и 2014 г.“. Джонсън не уточнява спрямо коя валута измерва силата на паунда и след като в понеделник британската лира продължи да поевтинява, мнозина анализатори се чудеха какво има предвид той.

В сравнение с 2013 г. паундът е много по-скъп спрямо украинската гривна, казахстанското тенге и мозамбиксия метикал и това се дължи по-скоро на местни фактори (война, девалвация и свръхпредлагане на суровини), а не отразява някаква увереност в британската икономика.

Твърдението на Джонсън е вярно и що се отнася до долара, но този в Намибия, Ямайка и Суринам, не този в САЩ. 

Спрямо еврото лирата се търгува само на 13-месечно дъно, но единната валута се потопи рязко преди референдума и бъдещето й е изправено пред несигурност заради потенциалното напускане на страна членка от съюза, така че това сравнение вероятно не е най-добрият показател за инвеститорското доверие във Великобритания.

Този валутен курс обаче е от значение, защото в момента Европейският съюз е най-големият търговски партньор на Обединеното кралство. В този смисъл още по-прецизен измерител на стойността на паунда е ефективният валутен курс, изчисляван от Банката за международни разплащания, посочва Пол Макнамара от GAM. Този показател също подкрепя твърдението на Джонсън.

„Единственият проблем е, че графиката тепърва ще включва данни от юни, когато лирата рязко поевтиня. Освен това тя не е единственият фактор“, обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 5
scott
преди 7 години
пък в България, политиците лъжат постоянно, прават ти приватизации, хиперинфлациа, фалит на КТБ: ИИИИИИИИИИИ НИЩО!Най-накрая, англиа почерпи от челниа български опит. Отнася го тоя, който е достъпен и стигнат до него пръв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Ironhorse
преди 7 години
Ами какво да каже горкия, като и той не е очаквал да му повярват британците ?Не го желая, но тази авантюра с Брекзит ще завърши с убийства на политици.Между другото в гърция също ... Ципрас не си го представям остарял...Който лъже и жертва хората за лични интереси, накрая го отнася.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 7 години
Разбира се, както винаги сме цитирали първоизточника още в началото на материала. Поздрави, Бойчо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Didkata
преди 7 години
Прекрасен превод. Току що прочетох същата статия в Блумбърг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още