IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската икономика спадна с 0,2% през първото тримесечие

Лошият старт на годината за президента Дилма Русеф дойде на фона на обществения натиск заради намаляването на разходите и повишаването на данъците

09:55 | 30.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Бразилската икономика спадна с 0,2% през първото тримесечие

Икономиката на Бразилия се е свила през първото тримесечие – лош старт на годината за президента Дилма Русеф, която е подложена на обществен натиск заради намаляването на разходите и повишаването на данъците, The Wall Street Journal.

Свиването с 0,2% през първите три месеца на тримесечна база остана под прогнозите за отстъпление от 0,5%. В четвъртото тримесечие на 2014 г. икономиката нарасна леко с 0,3 на сто.

По-лекият от очакваното спад е малка утеха за Русеф, която е изправена пред година на слаб икономически растеж и все по-вероятна рецесия на фона на високите лихвени проценти, високата инфлация, увеличаването на данъците и непопулярните бюджетни съкращения.

"Въпреки по-добрите от очакваното данни за тримесечието ние виждаме много негативен сценарий", каза Флавио Серано, икономист в BES Investimento. "Вече имаме продажби на дребно и производство през второто тримесечие, които са много негативни. В гражданското строителство имаме много лоши цифри, а освен това доверието на потребителите е много ниско".

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Бразилия се сви с 1,6% през тримесечието спрямо същия период година по-рано. Серано прогнозира спад на БВП от 1,5% през тази година, което е отстъпление от предишна му прогноза за пропадане с 1%.

Миналата седмица правителството на Русеф заяви, че ще намали с 69,9 млрд. реала (22 млрд. долара) разходите в бюджета за тази година и да свие бюджетния дефицит в опит да подобри кредитния рейтинг на страната. Усилията на президента доведоха до спад с 1,3% на държавните разходи през първото тримесечие – намаление, което бе усетено и в другите части на икономиката.

"Начинът, по който се развиват нещата до момента ще има огромно негативно влияние върху страната тази година, най-вече върху строителния сектор. Има много лоши новини за строителния сектор и най-лошата е, че не виждаме никакви признаци на възстановяване. Няма светлина в края на тунела", отчете още Серано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още