IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ на 2-месечно дъно

Молбите за обезщетения са под границата от 300 хил. за 81 поредни седмици

16:56 | 22.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на американците, подали за първи път през миналата седмица молби за обезщетения при безработица, е спаднал до най-ниското си равнище от юли. Това е поредно доказателство, че американците се радват на стабилност на работните си места, а икономиката се засилва, пише Wall Street Journal

Министерството на труда на САЩ обяви днес, че новите молби за обезщетения при безработица са намалели с 8000 според данните, отчитащи сезонните фактори, до 252 000 броя. Това отговаря на равнището им от средата на юли, което пък бе най-ниското от април. 

Анкетирани от The Wall Street Journal икономисти прогнозираха броят на молбите да бъде 260 000.

По-слабо променливият четириседмичен показател е спаднал с 2250 до 258 500 молби.

Седмичната стойност за този важен показател за състоянието на трудовия пазар в САЩ е останала под 300 000 за 81-а поредна седмица и това е най-дългият период на понижение от 1970 година.

Броят на американците, получаващи помощи при безработица, е 2,11 милиона, което е с близо 6 процента по-малко спрямо година по-рано. 

Така броят на молбите за обезщетения остава под границата от 300 000 за 81 поредни седмици, най-дългата подобна серия от 1970 г., когато броят на населението обаче е доста по-малък.

Ниското ниво на тези молби обикновено съвпада с по-добри данни за наемане. Създадените  работни места през тази година остават на стабилно ниво, но темпото се забави от 2014 г. и 2015 г. насам.

Представителите на Федералния резерв наблюдават внимателно състоянието на пазара на труда.

В сряда централната банка остави непроменен основния лихвен процент, но отбеляза, че пазарът на труда се подобрява през последните месеци. Финалното становище на Федералната комисия за отворените пазари – органът по паричната политика на американската централна банка, показва, че институцията смята, че ще има увеличение на лихвите през тази година. „Аргументите за увеличение на лихвата са все по-силни", се казва в изявлението на комисията. Въпреки това тя ще се въздържи от такова решение, докато не се появят повече признаци, че икономиката се развива в желаната посока.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още