IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквано Фед не промени лихвените равнища*

Въпреки това централната банка сигнализира за увеличение до края на годината

21:23 | 21.09.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Фед Джанет Йелън.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Фед Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ очаквано не промени основната лихва на заседанието си, което приключи в сряда. Така основната лихва остава на ниво в диапазона 0,25-0,5%, съобщава MarketWatch. 

Така за шести пореден път председателят на Фед Джанет Йелън и нейните колеги гласуваха в подкрепа на запазването на лихвените нива. В изявлението си за паричната политика Фед показва, че не е единна за възможното повишаване на лихвите до края на годината. Въпреки това обаче е много вероятно да я повиши до края на 2016 г. 

Финалното становище на Федералната комисия за отворените пазари – органът по паричната политика на американската централна банка, показва, че институцията смята, че ще има увеличение на лихвите през тази година.

 

Повечето икономисти и анализатори очакваха банката да се въздържи от вземането на това решение. 

„Аргументите за увеличение на лихвата са все по-силни", се казва в изявлението на комисията. Въпреки това тя ще се въздържи от такова решение, докато не се появят повече признаци, че икономиката се развива в желаната посока.

В индивидуалните прогнози на членовете на паричния орган се предсказва средно ниво от 0,625% за края на годината. През юни прогнозите бяха за 0,875 процента, тоест – за две увеличения.

Десетимата членове на комитета обаче не са единни. Петима са гласували заедно с Йелън и нейния заместник Уилям Дъдли срещу увеличение веднага, а трима са се изказали за това. Фед сигнализира още в края на 2015 г., че може да увеличи до 4 пъти лихвите през 2016 г. Вместо това обаче се очаква най-много едно подобно решение. 

 „Инвестициите в икономиката остават слаби, както в енергийния сектор, така и извън него", каза Йелън. В енергийния сектор обаче имало признаци, че активността на петролните сондажи например отново се повишават бавно. Инфлацията за последните дванадесет месеца е под 1 на сто, доста под целта от два процента. „Но ние очакваме, че целта ще бъде достигната през следващите две до три години", каза Йелън.

В средата на декември 2015 г. централната банка за първи път от началото на финансовата криза повиши основната лихва. Тя бе понижена на настоящото равнище в края на 2008 г. 

Умерено нарастване на лихвите се очаква след президентските избори в САЩ. Първата възможност за това ще бъде през декември. 

Борсовите индекси в САЩ продължиха да се повишават, а доларът поевтиня, след като централната банка реши да не променя лихвените проценти, но сигнализира, че може да ги повиши до края на годината, отбелязва Ройтерс.

*Актуализирано в 22.15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Абе аз направо викам, че чак догодина ще ги вдигат (ако това въобще се случи) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
scott
преди 7 години
това ми беше най-смешното заседание - ЕВЪР!Първо дългата ръка на фед си прави алиби чрез яцб, после малко мъгла......и очакван резултат. Това яцб, това ецб: сичко васални банки на фед. Ползва си ги за прикритие, жив щит и изтривалко когат си поиска. Се ено некой да се яви на разпит у полициата и да каже - да верно е, бех задържан на местопрестъплението. Ама врагъми вече беше мъртъв. задушен, намушкан, заклан, отстрелян и изнасилен. СлОчеайност, кво да го правиш. И да премълчи, че лечно е заповедал на шефа на полициата да прати хора, да ги свършат тез работи......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Толкова ги е шубе да вдигнат лихвите, че не е истина.----За да "искаш" нещо, отсрешната страна трябва да е готова да ти "даде"... "Проблема на проблемите" е, че много са тия, дето искат "да дават, за да мое после да взимат", ама пусто опустяло, за "проклетия" - никой вече "не ще да взема, за да мое после да дава" ... неще и не ще ... и туй то! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Фед ОЧАКВАНО не промени лихвените равнища. Да е очаквано да е очаквано - колко да е очаквано? Ка то е толкова "очаквано" защо въобще ги следим заседанията на Резерва с такъв трепет и вълнение? И ако случайно пък ги бяха вдигнали какво щяхте да кажете тогава? Защото със сигурност и това щеше да е "очаквано". Даже бих казал, че щеше да е дългоочаквано. Но очевидно ще трябва да си почакаме още. ВЪОБЩЕ не ми се вярва да се осмелят за повишение поне до средата на следващата година. И всичките тия заседания, изявления, окуражавания на инвеститорите не са нищо друго, освен една машина за мъгла. Нещо като прословутото едно време клатене на влака на Леонид Брежнев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
d333
преди 7 години
Къде е Туриста да каже "Sure rate hike..." :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
Jorkata
преди 7 години
Толкова ги е шубе да вдигнат лихвите, че не е истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още