IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейското производство продължава разширението си през декември

Регионалният PMI индекс се покачи до 50,8 пункта в сравнение с 50,1 пункта през ноември

11:41 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейското производство продължава разширението си през декември

Производствената активност в еврозоната остана на зелена територия през декември, отчитайки по-добър от очакваното резултат въпреки смесените резултати от най-големите икономики в региона – Германия и Франция.

Регионалният PMI индекс се покачи до 50,8 пункта в сравнение с 50,1 пункта през ноември. По този начин измерителят остана на зелена територия в 18-и пореден месец, предава WBP Online.

Що се касае до сектора на услугите, индексът отчете покачване до 51,9 пункта в сравнение с 51,1 пункта преди месец. Пазарните прогнози бяха за ниво от 51,5 пункта.

Междувременно в Германия – локомотивът на еврозоната, производственият сектор се върна към растеж с резултат от 51,2 пункта. Секторът на услугите пък показа тенденция на влошаване и спадна до 51,4 пункта през декември.

Във Франция – втората по големина икономика в блока, и двата сектора останаха в контракция. Производственият PMI индекс отстъпи до 47,9 пункта, а този за сектора на услугите се покачи леко до 49,8 пункта.

Данни от миналата седмица показаха, че индустриалното производство в еврозоната се е повишилo за втори пореден месец през октомври, макар и с по-бавно темпо.

Производството се покачи с минималните 0,1 на сто спрямо септември и с 0,7% на календарно изгладена годишна база. Анкетираните от The Wall Street Journal анализатори очакваха ръст от 0,2 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още