IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната се върна към дефлация за пръв път от шест месеца

Спадът на потребителските цени през септември се дължи основно на ниските цени на петрола

13:19 | 30.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Еврозоната се върна към дефлация за пръв път от шест месеца

Еврозоната отчете отрицателна инфлация за пръв път от шест месеца. Предварителните данни на Евростат сочат, че през септември потребителските цени са спаднали с 0,1%.

Основната инфлация, която не включва силно волатилните цени на хранителните продукти и енергията, остава непроменена спрямо август – 0,9%.

Неочакваната отрицателна инфлация оказва допълнителен натиск над Европейската централна банка (ЕЦБ) да увеличи стимулите за икономиката, коментирa Bloomberg. Компромисната прогноза на 38 икономисти, анкетирани от агенцията, беше за нулева инфлация.

Въпреки че падащите цени са до голяма степен следствие на по-евтината енергия, по високите етажи на европейските институции, включително в ЕЦБ, се обмисля разширяване на паричните стимули, за да се избегне изпадане в дефлационна спирала.

Две трети от икономистите, запитани от Bloomberg, очакват ЕЦБ да разшири програмата си за изкупуване на активи на стойност 1,1 трилиона евро. Повечето експерти смятат, че това ще се случи до края на годината.

Еврото поевтиня с 0,3% за пръв път от три дни спрямо долара след публикуването на даннните. Единната валута се търгуваше за 1,122 долара към 10:43 часа по Гриуич.

Според Джада Джани, икономист в Citigroup Inc. в Лондон, отрицателната инфлация е предизвикана основно от негативната стойност на компонента „Енергия“. „Има много малко фактори, освен шока в цената на петрола. Това би трябвало да е дъното за тази година“, коментира тя, цитирана от Bloomberg.

Цената на петрола сорт брент се понижи с една четвърт от края на юни на фона на спекулациите, че глобалното пренасищане ще продължи. Нефтът вероятно ще отбележи най-ниското си средно ценово ниво за тримесечие от началото на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Докато не се отпишат всички невъзвращаеми кредити - дефлацията ще продължава! Никой не купува, щото парите отиват за плащане не кредити, т.е. баМките убиха и хората и бизнеса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още