IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната се повишава неочаквано през септември

Нагласите в индустриалния сектор и този на услугите се подобряват в сравнение с месец по-рано

12:43 | 29.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическото доверие в еврозоната се повишава неочаквано през септември

Икономическото доверие в еврозоната неочаквано се повишава през септември, след като нагласите в индустриалния сектор и този на услугите се подобряват, пише Bloomberg.

Индексът, измерващ доверието на бизнеса и потребителите, се покачва до 105,6 пункта през септември от ревизираните 104,1 през август, разкриват данни на Европейската комисия. Икономистите, анкетирани от агенцията, очакваха спад до 104,1 пункта спрямо предходните 104,2 пункта.

След като настроенията се подобряват от Германия до Италия, данните допълват сигналите, че възстановяването на еврозоната може да издържи евентуално икономическо забавяне на развиващите се пазари и най-вече – на Китай.

Показателят за активността в промишлеността и услугите в региона издава, че през третото тримесечие ще има ръст от 0,4%. Положителни са новините и за растящите поръчки.

Въпреки това Европейската централна банка се въздържа от нови стимули. След шест месеца на количествени улеснения в началото на септември централните банкери намалиха своите прогнози за растежа и инфлацията до 2017 г.

Данните на ЕК показват, че доверието в индустрията в региона се покачва до -2,2 пункта от -3,7 пункта, колкото бе през август, след като очакванията за производството се подобряват.

Нагласите в сектора на услугите са по-оптимистични, след като съставният показател за бизнес климата в бранша се повишава до 12,4 пункта от 10,1 пункта. Това се дължи на перспективите за ръст на търсенето в следващите месеци.

Отделно, в сряда предстои да бъде публикувана информация за инфлацията през септември. Очакванията са такава да няма, съдейки по медианните оценки на запитаните от Bloomberg икономисти. Техните прогнози варират от дефлация от 0,2% до инфлация от 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още