IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в еврозоната отчита забавяне през септември

Въпреки това данните сочат стабилен растеж на икономиката на еврозоната в края на третото тримесечие

12:35 | 23.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според последното проучване на Markit активността в секторите на производството и услугите в еврозоната за септември е под очакванията, съобщава CNBC.

Съставният индекс на производствената активност (PMI) е достигнал до 53,9 пункта, което е по-ниско спрямо 54,3 пункта през август и под очакванията за 54,1 пункта на анализаторите, анкетирани от Ройтерс.

От гледна точка на ръста за тримесечието обаче според Markit данните сочат „стабилен растеж на икономиката на еврозоната в края на третото тримесечие“.

Нещо повече, по-бързият ръст на новите дейности и броя на чакащите поръчки сочат, че разширяването на икономиката ще продължи и през следващите месеци. Междувременно продажните цени остават стабилни въпреки сериозния спад на цените на суровините“, казват от Markit.

Крис Уилямсън, главен икономист на Markit, коментира данните, заявявайки, че все още има опасения заради липсата на нови работни места. „Проучването на PMI индекса за септември показва все по-стабилно разширяване на икономиката на еврозоната, но растежът все още не може да се ускори с достатъчен темп, за да генерира по-висока инфлация или създаване на нови работни места“.

Данните по отношение на двете най-големи икономики в еврозоната - Германия и Франция, също показват мрачна картина.

Макар че темпът на растеж на производствената активност във Франция се е ускорил след относителния застой през август, той остава скромен, като съставният PMI индекс на Франция достига 51,4 пункта през септември, повишавайки се от 50,2 пункта през август. В Германия същите данни сочат, че индексът е достигнал до 54,4 пункта, спадайки от 55,0 пункта през миналия месец.

Данните показват ръст от 0,4% на германската икономика през третото тримесечие, но само от 0,1% във Франция, заяви Уилямсън, добавяйки, че „Франция продължава да буди безпокойство“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още