IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовете на развиващите се пазари претърпяха най-големите отливи от 7 години

За седем дни 9,3 млрд. долара напуснаха фондовете, 7,1 млрд. от тях изтекоха от китайските взаимни фондове

13:47 | 12.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Фондовете на развиващите се пазари претърпяха най-големите отливи от 7 години

Тази седмица фондовете на развиващите се пазари претърпяха най-големите отливи от началото на финансовата криза, след като инвеститорите изтеглиха милиарди долари от китайските акции, пише Financial Times.

За седем дни до 11 юни, включително, общо 9,3 млрд. долара напуснаха фондовете на развиващите се пазари, сочат данни на EPFR - компанията, следяща представянето на фондовете.

Сумата е най-голямата от 2008 г. насам. От нея 7,1 млрд. долара изтекоха от китайските взаимни фондове, които в продължение на три седмици се радваха на засилени притоци, включително рекордните 4,6 млрд. долара през последната седмица на май. От глобалните фондове на развиващите се пазари бяха изтеглени 829 млн. долара, а от тези в Латинска Америка – 442 млн. долара.

Напоследък натискът върху развиващите се пазари се увеличава, след като американският долар поскъпна. През последния месец руската рубла поевтиня с 8,6% спрямо долара, колумбийското песо изгуби 5,9 на сто към стойността си, а малайзиският рингит е надолу с 3,2 на сто.

Облигациите в частност пострадаха сериозно, тъй като растящата доходност по германския държавен дълг и по-добрите данни за икономиката на САЩ накараха инвеститорите да преосмислят експозициите към ценни книжа с по-нисък рейтинг.

Освен това икономиките на редица развиващи се държави бележат спадове, след като китайското търсене на суровини избледня, а кредитният растеж по места е в застой.

През седмицата Световната банка, успоредно с понижената прогноза за растежа, предупреди, че забавянето на структурните реформи от страна на развиващите се икономики най-вероятно ще продължи с години на фона на повишаващата се активност на запад.

Китайският фондов пазар, от който изтекоха най-много средства през миналата седмица, е повод за по-различни опасения. Въпреки забавянето на икономиката индексите на борсите в Шанхай и Шънджън удвоиха стойностите си през последните 12 месеца, превръщайки ги в най-добре представящите се пазари в целия свят.

Ралито се характеризира с откриването на милиони нови сметки на дребни инвеститори, растяща възвращаемост от акциите и бързо растящи дългове заради търговия на маржин. Всичко това говори за формирането на балон, благодарение на намеса на държавата.

Индексът Shanghai Composite в момента се търгува при 25,7 пъти текущите печалби, което е доста повече от само 9,7 пъти преди година. Листванията в континентален Китай са близо 38% по-скъпи в сравнение с тези на борсата в Хонконг. Това е сигнал за растящото разминаване между местния и чуждия пазар.

Тази седмица MSCI избра да не включва китайските акции в своя глобален индекс, следящ развиващите се пазари, посочвайки трудния достъп до пазара. Ако компанията бе решила да ги включи, милиарди долари от пасивните фондове щяха да бъдат насочени към китайски акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още