IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курсът на еврото остана статичен, след като ЕЦБ очаквано не промени лихвите

Банката обаче намали тавана на спешната ликвидна подрепа за гръцките банки с 600 млн. евро до 89,1 млрд. евро

15:15 | 03.09.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Както се очакваше, Европейската централна банка (ЕЦБ) не промени лихвените проценти за девети пореден път. Преди решението си базираната във Франкфурт банка намали тавана на спешната ликвидна подрепа за гръцките банки с 600 млн. евро, пише Euronews.

Финансовата институция запази основния лихвен процент, по който отпуска средства на търговските банки в еврозоната, на ниво от 0,05%, каквото е от септември миналата година. Банката запази без изменение и лихвения процент за депозитите на трезорите при нея на отрицателното ниво от –0,2%, което на практика означава, че кредитните институции си плащат, за да съхраняват средства в централната банка.

Освен това ЕЦБ запази и ставката по пределното кредитно улеснение, т.е. лихвата по овърнайт кредитите за банките, членуващи в Евросистемата, на ниво от 0,30%, гласи съобщението за решението, поместено на сайта й.

И трите лихвени ставки бяха понижени за последно през септември 2014 г., като оттогава редица представители на ЕЦБ коментираха, че едва ли ще вървят още надолу, тъй като ефектът върху реалната икономика не е много голям.

Курсът EUR/USD остана без промяна при 1,1232 долара за едно евро след обявяването на решението, което не беше изненадващо.

Фокусът на финансовите пазари сега се обръща към предстоящата пресконференция на президента на институцията Марио Драги, която трябва да започне в 15:30 часа българско време. На въпроси на журналисти ще отговаря и вицепрезидентът Витор Констанцио.

Централните банкери ще коментират курса на паричната политика и състоянието на икономиката на еврозоната. До голяма степен анализаторите очакват, че ЕЦБ ще ревизира прогнозите си за инфлацията, а ще запази тези за икономическия растеж или ще ги измени минимално.

Въпросите на пресконференцията се очаква да бъдат свързани с разпродажбите на глобалните пазари заради опасенията относно икономиката на Китай, курса на еврото и програмата за количествени улеснения.

Преди решението си да остави лихвите без промяна базираната във Франкфурт банка намали тавана на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки с 600 млн. евро до 89,1 млрд. евро от предходните 89,7 млрд. евро.

„Таванът по линия на програмата за Спешна ликвидна подкрепа ELA бе понижен заради нормализиращите се условия и парични притоци“, коментира пред Ройтерс лице, пожелало анонимност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Tyrista
преди 8 години
Mr Draghi said " may see negative inflation rates"... USD-EUR ... parity ahead !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
vale1
преди 8 години
И това ако е статичен ? :) Пада като талпа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още