IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките на основни машини в Япония с първи спад от шест месеца

Спадът от 6,4% през октомври изненада неприятно пазара, който предвиждаше отстъпление от 2,1%

08:02 | 11.12.14 г.
Поръчките на основни машини в Япония с първи спад от шест месеца

Поръчките на основни машини в Япония са намалели за първи път в последните шест месеца през октомври, изпращайки пореден негативен сигнал за състоянието на борещата се с рецесията икономика.

Поръчките за машини от страна на частния сектор (с изключение на кораби) се сринаха с 6,4% на месечна база през октомври след ръста от 2,9% през септември според последните данни на японското правителство. Средната прогноза на анализаторите бе за спад от 2,1%, пише WBP Online.

Последният доклад на японските власти показа още, че прогнозата за машинните поръчки в периода октомври-декември е за спад от 0,3%.

Изнесените в началото на тази седмица данни потвърдиха, че Япония се намира в рецесия, след като растежът на БВП отчете понижение от 0,5% през третото тримесечие след спада с 1,8% през тримесечието до края на юни.

Според анализаторите рецесията е до голяма степен в резултат на данъка върху продажбите, който бе покачен в началото на април от 5% на 8 на сто. Въпреки това експертите не прогнозират икономическо възстановяване и през тримесечието до края на декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още