IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската рубла повежда поевтиняващите валути на развиващите се пазари

Руските пари губят от стойността си в осем от последните девет търговски сесии

15:45 | 06.08.15 г. 31
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Рублата е най-зле представящата се водеща валута през последните три месеца. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Рублата е най-зле представящата се водеща валута през последните три месеца. Снимка: Ройтерс

Руската рубла повежда поевтиняващите валути на развиващите се пазари в четвъртък, като курсът й спрямо долара спада до най-ниското ниво от февруари, пише Financial Times.

Доларът поскъпва с 1,2% спрямо рублата до 64,2 рубли, като руските пари не успяват да извлекат ползи от по-спокойните ценови движения при петрола днес.

Рублата поевтинява в осем от последните девет търговски сесии – спад, който отреди на руската валута неблагородната титла за най-зле представяща се водеща валута през последните три месеца.

През този период тя се обезцени с 21%, успоредно с поевтиняването на петрола сорт Брент с 26 на сто.

Натискът върху валутите на развиващите се пазари остава интензивен. Очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще увеличи лихвените проценти най-рано другия месец, подкрепиха международната резервна валута – американския долар, което подложи на натиск цените на суровините.

Месечните данни за пазара на труда в САЩ, които ще бъдат публикувани в петък, се считат за следващия тест за настроението спрямо валутите на развиващите се пазари, като един оптимистичен доклад ще подкрепи долара.

Това се случва, след като валутите на редица развиващи се пазари поевтиняха до нови дъна спрямо зелените пари. Това се отнася най-вече за малайзийския рингит, индонезийската рупия и бразилския реал.

Отвъд широките опасения относно суровините и глобалния растеж, които обхващат много от валутите на развиващите се пазари, Русия се изправя пред специфични проблеми, които също притискат рублата.

Оставяйки цените на петрола настрани, анализатори коментират, че Русия е под натиск заради санкциите на Запада, свиващата се икономика и високата инфлация, която през юли достигна 15,6%.

Миналата седмица Централната банка на Русия намали основната лихва с 0,5 процентни пункта до 11%. Финансовата институция постепенно намали ставката от 17% през януари, което натежа на валутата.

Следващата седмица се очаква статистиката да отчете, че през второто тримесечие брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 4,5% заради слабостите при потреблението и инвестициите.

Руската икономика остава в дълбока рецесия вследствие на ниските цени на петрола, структурната неефективност и геополитическото напрежение.

Волатилността при руската рубла се увеличи рязко през септември миналата година, когато спадът в цените на петрола се ускори, санкциите започнаха да дават ефект, а опасенията относно руския растеж се покачиха. Преди това рублата поскъпваше или поевтиняваше с по 2% месечно спрямо долара.

Но оттогава месечните движения, които са най-вече надолу, често надхвърлят 10%, като само през януари сривът бе от 22,8 на сто. През юли руската рубла поевтиня с 11,7% - с най-много от юли 2014 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 0 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 8 години
До data!Пълни глупости си написал човек! Какво знаеш за европейската икономика, че ще я сравняваш със съветската? Европейската икономика в лицето на най развитите европейски страни от северна и средна Европа е икономика на развития социализъм, там държавата продължава да бъде собственик на най важните икономически отрасли- транспорт, енергетика, горива телекомуникации... и ги управлява некорумпирано на пазарния принцип. В Съветската икономика имаше 100 % държавна икономика управлявана на командния принцип от едно Политбюро на ЦК на единствената партия и липсваха тотално пазарните принципи. Залегни над книжките и прочети за непазарна съветска икономика и пазарна европейска на европейската социална държава( welfare state) Затова съветската икономика от 25 години я няма, а остана икономиката на welfare state ,като родителят на Германия ( и скандинавците)сега е най -силната икономика в света, далеч надвишаваща БВП и жизнения стандарт на САЩ. Чудя ви се на самочувствието с което бръщолевите тук без да познавате Европа от Хърватско на запад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 8
data
преди 8 години
Зависи от гледната точка - исторически икономиката на европа е доказала че е с пъти по гъвкава от съветска ( руската) . Проблема е че европейска икономика доста бързо се приближава до съветските икономически постулати и от тази гледна точка си прав . п.п. курса не е проблем , дори закъсняха с обезценката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
Нема страшно Михале, златото се вдига ( в рубли) :DА са на 20 октомври МВФ като закрие долара... гле кво става ;D ----------------------------------------------------------------------------------------------------златото никъде не се вдига, то си стои как си е от 10К години на рублата нещо и има, а за ланеца не бери грижа то ше остане много след IMF, долар, молар , рубла и квото и да е там хартишка или некви си банкерчета ........ supreme currency - те тва е то
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 29
Mavi Goz
преди 8 години
Хахаха... Как се трупат минусите върху предишнея ми коментар... Ако имаше как числото на минусите да се интерполира на мястото на нулата в днешния курс на долара към еврото... хаха! Да помислят от ИТ отдела на сайта за едно скриптче в този смисъл и да помогнат на европейската икономика... хаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 21 rate down comment 3
Българофил
преди 8 години
Забавното е, че грам не вярвам САЩ да вдигнат лихвите при този скъп долар. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 18 rate down comment 29
Mavi Goz
преди 8 години
"п.п. Руската икономика е неспособна да се преструктурира - нищо лично , просто исторически факт !"А европейската?1 EUR = USD 1.088 ...????Това къде ще го сложиш в историята?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
Как действат румънците когато не се спазват законите при нас . Не случайно горивата без акциз и данъци са най скъпи у нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 8
Mike Florida
преди 8 години
На какво дължим този спам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 9
Mike Florida
преди 8 години
На какво дължим този спам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2015/08/04/2585286_rumuniia_obvini_petrotel_lukoil_v_prane_na_pari/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още