IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи рейтинга на Италия до най-ниския инвестиционен клас

Агенцията очаква среден растеж на италианския БВП за периода 2014-2017 г. в диапазона 0,5-1,2%

09:14 | 06.12.14 г.
S&P понижи рейтинга на Италия до най-ниския инвестиционен клас

Standard & Poor's (S&P) понижи кредитния рейтинг на Италия с една степен вследствие на загрижеността за слабия растеж и растящия дълг, запазвайки все пак стабилната перспектива пред страната.

Агенцията смъкна дългосрочния и краткосрочния суверенни кредитни рейтинги на третата по големина икономика в еврозоната до нива от съответно BBB- и A-3 от BBB и A-2, предава AFP.

S&P коригира и прогнозите си за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Очакваният среден растеж на италианската икономика за периода 2014-2017 г. Вече е в диапазона от 0,5 на сто до 1,2% спрямо досегашните 1% и 1.9 на сто.

"Трайно ниската инфлация и предизвикателната бизнес среда продължават да тежат върху икономическите перспективи на Италия", посочи агенцията.

Кредитната агенция измени също така и своята оценка по отношения на италианския държавен дълг, като вече предвижда увеличение от 80 млрд. евро до края на 2017 г., или 4,9 на сто от очаквания за 2014 г. БВП.

Новата оценка изпраща италианския рейтинг една стъпка над неинвестиционния клас. Въпреки това според S&P запазването на стабилната перспектива не застрашава изпадането на Рим в спекулативната категория в краткосрочен или средносрочен план.

"Стабилната перспектива отразява нашето очакване, че правителството постепенно ще приложи цялостни и потенциално насърчаващи растежа структурни и бюджетни реформи", посочиха от агенцията.

От S&P добавиха, че очакват политиката на Европейската централна банка да продължи да подкрепя нормализирането на инфлацията в еврозоната, което в дългосрочен план ще повлияе позитивно и на Италия.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още