IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

139 млн. лв. е похарчила администрацията за е-управление в периода 2014-2016 г.

В по-голямата част от министерствата парите са отишли за обновяване на компютрите, поддръжка и нов софтуер

08:23 | 16.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Малко над 139 млн. лева е похарчила администрацията за нови технологии и електронно управление в периода между 2014 година и 2016 година. Това става ясно от писмени отговори на министрите след въпрос на депутатите от БСП Георги Свиленски и Димитър Данчев. Двамата поискаха справката от администрацията, но пропуснаха две от министерствата - на транспорта и на здравеопазването. 

В ресора на транспортния министър Ивайло Московски са именно информационните технологии, а реформата в здравеопазването минава през изграждането на структурата на електронната здравна карта. Обобщените данни показват, че основните разходи на администрацията през тези години са за нови компютри, софтуер и поддръжка.

От отговорите на министрите става ясно, че едно от ведомствата, отпуснало най-много средства за нови технологии, е Министерството на образованието и науката (МОН). От справката, предоставена от министър Красимир Вълчев, е видно, че през трите години са инвестирани 35,6 млн. лева. Тези пари са основно за компютърна техника и текущата ѝ поддръжка. Средства са вложени и за софтуер по програми, сред които например за оценка на научния потенциал и за учене през целия живот.

Сериозни средства е инвестирало и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) – общо 23,8 млн. лева. Близо 5,5 млн. лева от тези средства са инвестирани в проекти на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Най-големи са разходите на Агенция „Пътна инфраструктура“ през годините, като само през 2015 година за информационни технологии тя е отделила повече от 15 млн. лева.

Сред ведомствата, отпуснали най-много средства през отчетния период, е ръководеното от Румен Порожанов Министерство на земеделието, храните и горите - общо 19,3 млн. лева.  Парите също са насочени основно към софтуерни продукти и обновяване на компютрите в институцията.

Социалното министерство е инвестирало 18,7 млн. лева в дейности по внедряване на нови технологии и развитие на електронното управление.

На обратния полюс е създаденото в края на 2014 година Министерство на туризма. То е реализирало няколко проекта за електронно управление на обща стойност едва 377 хил. лева. Те са свързани със създаването на онлайн регистър на туристическите обекти, базиран на облачна структура, както и със закупуване на софтуер за сертифициране на СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове, показва отчетът на министър Николина Ангелкова.

Министерството на културата пък е инвестирало 406 хил. лева в периода 2014 – 2016 година за информационните технологии в организациите в своята структура.

Министерството на вътрешните работи (МВР) също е сред институциите, похарчили под 1 млн. лева за развитието на информационни технологии. За трите години институцията е вложила 466 хил. лева. 

611 хил. лева са средствата, които е инвестирало Министерството на спорта за електронно управление. Тези средства са основно за ново компютърно и офис оборудване по различни програми.

От публикуваните отчети е видно още, че Министерството на енергетиката е използвало основно средства от европейските фондове, за да инвестира в развитието на информационните технологии. Институцията също беше преобразувана през 2014 година с разделянето на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). От данните, предоставени от ресорния министър Теменужка Петкова, е видно, че отделените средства за е-управление са в размер на 2,52 млн. лева за периода 2015 – 2016 година.

Основната част са разпределени през 2015 година – 2,51 млн. лева, от които 2,5 млн. лева са по европейски програми. Сред тях са разходи за специализирани програмни продукти за Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР).

Министерството на икономиката е похарчило общо 2,19 млн. лева за електронно управление за периода от 2014 г. до 2016 г. Парите също са основно за компютри, сървъри и софтуер, сред които и за система за анализ на ценовата информация за Държавната комисия по стокови борси и тържища. 

В Министерството на отбраната пък липсва информация колко пари са отпуснати за нови технологии през 2014 г., става ясно от отговора на министъра Красимир Каракачанов. В периода 2015 - 2016 година вложените средства за електронно управление възлизат на 1,41 млн. лева, от които едва 70 хил. лева за информационния център на Министерството на отбраната. 

Инвестициите на финансовото министерство в тази област надхвърлят 10 млн. лева, като основната част от тях – към 6 млн. лева, са насочени към Агенция „Митници“. Почти 4 млн. лева пък са разходите за нови технологии на Националната агенция за приходите, отчита финансовият министър Владислав Горанов в своя писмен отговор. 

Малко над 10 млн. лева са и разходите на правосъдното министерство за внедряване на нови технологии. 

Институцията, оглавявана от Екатерина Захариева - Министерството на външните работи, е похарчила 7,31 млн. лева за внедряването на информационни технологии в периода 2014 – 2016 година. От справката е видно, че част от средствата са предназначени за ново компютърно оборудване на дипломатическите мисии и представителствата в подкрепа на българите в чужбина.

Разходите на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за нови технологии през последните три години са малко над 6,1 млн. лева, показва справката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 0
misanthrope
преди 6 години
иМвесторе, много провокативно заглавие. Едно е е-управление друго е нови технологии и е-управление. Някак, ако в нови технологии влизат всички сървъри, софтуер, мрежово оборудване, ПЦта.. парите изобщо не са много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още