IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alphabet разочарова Wall Street

Компанията майка на Google обяви, че е инвестирала повече средства в генерирането на трафик към мобилните си рекламни услуги

09:35 | 22.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Компанията майка на Google - Alphabet, не успя да изпълни очакванията на Wall Street за приходите и печалбата си за първото тримесечие, тъй като е похарчила повече средства за генериране на трафик в своите мобилни рекламни услуги, предава Ройтерс.

Резултатите, които бяха засегнати и от силния долар, доведоха до 6% спад на цената на акциите на уеб гиганта късно в четвъртък.

Консолидираните приходи на Alphabet са нараснали до 20,26 млрд. долара за тримесечието от 17,26 млрд. долара, което е малко под очакваните от анализаторите 20,37 млрд. долара според Thomson Reuters I/B/E/S.

Главният финансов директор Рут Порат обяви по време на срещата с инвеститорите, че плащанията към други уебсайтове, за пренасочване на трафика (TAC) са достигнали 3,8 млрд. долара и представляват 21% от рекламните приходи. Процентът на рекламните приходи, похарчени за трафик, е скочил с 13% на годишна база.

Това отразява продължаващата смяна на фокуса към мобилна реклама и нарастващото значение на програмираната реклама, при която рекламите биват купувани, продавани и показвани от автоматизирани системи.

Порат твърди, че разходите за привличане на трафик се очаква да продължат да растат, докато насочването към мобилни устройства продължава, което оказва натиск върху традиционно стабилните маржове на печалба на компанията в сферата на рекламния бизнес.

Рекламните приходи на Google са скочили с 16,2% през тримесечието до 18,02 млрд. долара, докато броят на рекламите, или платените кликове, е нараснал с 29%, посочва компанията.

Увеличение на загубата има в бизнеса с Google Fiber, Nest, самоуправляващите се коли и X - подразделението за проучвания. Загубата е скочила до 802 млн. долара от 633 млн. долара година по-рано. Приходите пък са се увеличили до 166 млн. от 80 млн. долара. От компанията обявиха, че на фона на цялостния бизнес на Google тази загуба е “прекалено малка, за да има значение” в момента.

Порат твърди, че валутните курсове са фактор, който силно е повлиял на резултатите, като е изтрил 762 млн. долара приходи за тримесечеието.

Общата нетна печалба на Alphabet е нараснала до 4,21 млрд. долара, или 6,02 долара на акция, от 3,52 млрд. долара, или 5,10 долара на акция. Преди някои елементи печалбата е достигнала 7,50 долара на акция, докато анализаторите очакваха 7,96 долара на акция, сочат данни на Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още