IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български стартъп предлага устройство в помощ на родителите на деца с аутизъм

Джаджата създава електронен дневник за промените, настъпващи при детето с времето

14:52 | 21.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EuroPATC</em></p>

Снимка: EuroPATC

Ново преносимо устройство, създадено от основания в България и финансиран от акселератора Eleven стартъп EuroPATC, има за цел да осигурява по-голяма защита на децата с аутизъм и да помага на семействата им, разкриха създателите на технологичното решение.

То носи името CAPPLO и е предназначено за деца с аутизъм от 3 до 16-годишна възраст. Самото устройство проследява различни състояния на детето навън и вътре в затворени помещения. Чрез него се създава електронен дневник, който събира данни и може да анализира промените, настъпващи при детето с времето, обяви съоснователят на компанията и неин главен изпълнителен директор Драгослав Радойчич. Технологията ще бъде тествана за първи път в България с подкрепата на мобилния оператор Vivacom и фондация „Аз мога“ (I Can Too).

Самият Радойчич е родител на дете с аутизъм и твърди, че голяма част от родителите на такива деца се притесняват да не ги загубят. 

„Всяка година над 2 млн. новородени в света са диагностицирани с аутизъм. 49% от децата с тази болест поне веднъж в живота си са се губили“, обобщи Радойчич. Той разкри още, че в света има 72,8 млн. души с аутизъм, а 29 млн. от тях са в развитите страни. 

„През 2013 г. едно дете с аутизъм от САЩ избяга от дома си. Успяха да го открият след цели три месеца“, коментира той, за да покаже колко сериозен е проблемът. „В определени ситуации родителят трябва да реагира незабавно. Един необмислен ход може да доведе до пълен срив у детето“.

По думите на Радойчич CAPPLO е леко и тънко устройство, разположено в специално потниче, което да не дразни детето. Джаджата пък се намира на гърба, напълно безшумна и безопасна е, като целта на това е да не смущава по никакъв начин детето. Радойчич разкри, че именно на гърба чувствителността е по-малка и затова мястото е най-подходящото.

Устройството засича най-различни движения посредством своите сензори, включително дали детето не е съблякло потника. Освен това проследява местоположението на детето, позицията му, движенията, вибрациите на тялото (в случай на епилептичен пристъп например), индикации за гърч, дали детето се тресе от плач, дава индикация за падане и учестено махане с ръце при вълнение. Освен това разполага със сензори за 3D движение, измерва телесната температура по три метода. То може да засече висока температура при епилептичен пристъп, която се покачва за много кратко. Сред функциите му е да засича и дали детето има досег до вода и дали тялото му не е паднало във вода. Последното се случва чрез сензор за влага и вода.

CAPPLO издържа на температура между -40 и +80 градуса по Целзий, а защитното му покритие не позволява към тялото на детето да отиват радиационни вълни. Всеки родител има възможност да зададе различни настройки според това кои параметри иска да го следи. Известията се получават чрез звуков сигнал на телефон.

Регистрацията и активирането на CAPPLO става в специално създадена платформа, с QR код или чрез директен достъп през телефона. За по-голямо удобство родителят може да посочи до 20 души, които също да получават известия за детето. Софтуерът се поддържа от Android, iOS и Microsoft операционни системи.

Цялата информация, която получава устройството, се събира в облак, превръщайки се в дневник за състоянието на детето. Тези данни са кодирани и до тях достъп имат само родителите и посочените близки. Идеята на създателите на CAPPLO е да се създаде платформа, която да събере съмишленици, обменящи си опити и добри практики. 

Сигналите се получават чрез SIM карта в устройството, която дава известия, чрез интернет или bluetooth. Те могат да бъдат разглеждани както на телефон, така и на таблет и лаптоп. CAPPLO успява да изпраща информация на всяка секунда, а измерванията се правят на всяка милисекунда. 

CAPPLO е снабдено с множество сензори, които следят не само къде е детето, а каква е позицията на тялото му, дали е паднало, 3D движението, вибрациите (включително при гърч и епилептични пристъпи), има ли повишение на температурата или досег с вода.

Зареждането е безжично – чрез поставяне на устройството за зареждане в продължение на три часа. Батериите пък издържат до три дни. Екипът на EuroPATC ще се грижат за поддръжката и обслужването на устройствата и цялостната платформа 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

От компанията разкриха, че на 30 семейства на деца с аутизъм от Пловдив и София са предоставени устройства безвъзмездно, като подборът е извършен от организация I CAN TOO.

Брандът е регистриран през юни тази година, а тестовете на устройството ще протекат между юни и ноември. Планира се продажбите на CAPPLO да стартират на 1 декември 2016 г., като ще има възможност и за онлайн поръчки през сайта на I CAN TOO и на телефоните на организацията. Окончателната цена ще бъде формирана чак след 6-месечния тестов период. Засега тя е в диапазона 200-220 евро, като това е еднократна инвестиция. Освен нея се предвижда и месечен абонамент от 15 евро, който да покрива обслужването и достъпа до платформата.

Устройството ще бъде пуснато първо на българския пазар, а създателите му планират да добавят нови характеристики към него, в това число разпознаването на стрес и тревожност. Ще има възможност да се предвидят епилептични пристъпи чрез свързването на устройството с друго, което е тип слушалка. Така ще се измерва електрическата активност на мозъка. Новата версия ще бъде готова до края на следващата година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още