IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors придоби стартъпа за автономни коли Cruise Automation

Американската компания увеличава усилията си в разработването на самоуправляващи се автомобили

11:34 | 12.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
General Motors придоби стартъпа за  автономни коли Cruise Automation

Американският автомобилен концерн General Motors обяви, че придобива Cruise Automation, базиран в Сан Франциско стартъп за автономни коли. Това е най-новият ход на автомобилния гигант в опита му да се конкурира с компании от Силициевата долина в разработването на самоуправляващи се превозни средства, които могат да се ползват за споделено пътуване, предава Ройтерс.

GM и Cruise не споделят каква е стойността на сделката. Технологичният уебсайт Re/Code посочва, че GM е платила 1 млрд. долара, като се позовава на източници, запознати с въпроса. Говорителят на GM отказва да коментира данните. Компанията възнамерява да използва технологията на Cruise и нейните служители, за да увеличи своите усилия за разработването на коли, които могат да се движат без да им е необходим шофьор “възможно най-скоро”, заяви президентът на GM Дан Аман в интервю.

“Ние ще използваме значителни ресурси за набиране на хора и увеличаване на възможностите на екипа”, коментира Амана.

Cruise работи по разработването на хардуер и софтуер, които могат да бъдат инсталирани в превозно средство, което може само да се движи по магистралата, без да е необходимо шофьорът да се намесва.

GM първоначално е планирала инвестиция в компанията, но пет седмици по-късно придоби Cruise, обяви венчър партньорът Набил Хаят от Spark Capital, инвеститор в Cruise.

“Те действаха по-бързо отколкото повечето компании в Силициевата долина биха действали”, коментира той.

Cruise, която има 40 служители, стартира работа през 2013 г. и до момента е набрала 20 млн. долара рисков капитал, твърди основателят ѝ Кайл Вогт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още