IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei скъсява преднината на Apple и Samsung на пазара на смартфони

Пазарните дялове на двата най-големи играча на този пазар бележат спад

13:03 | 23.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската компания Huawei намали преднината на своите най-големи конкуренти Apple и Samsung Electronics на глобалния пазар на продажби на смартфони. Това сочат данни за първото тримесечие на компанията за проучвания Gartner, цитирани от Ройтерс.

Huawei е увеличила своя пазарен дял до 9% в рамките на първото тримесечие, от 8,3% през същия период година по-рано.

"Сега Huawei има стабилна трета позиция в световната класация на производителите на смартфони“, коментира Аншул Гупта, директор проучвания в Gartner. “Въпреки това напрежението се увеличава, тъй като колегите им от Китай набират сили“.

Китайските производители на смартфони Oppo и Vivo също са увеличили пазарните си дялове съответно до 8,1% и 5,8%, подпомогнати от агресивния маркетинг и промоционалните продажби. По този начин те представляват заплаха, както за Huawei, така и за Apple в Китай, където Oppo е номер едно по продажби на смартфони.

Samsung Electronics запази първото си място, но пазарният ѝ дял се сви до 20,7% от 23,3%, докато компанията продължава да усеща негативните ефекти от скъпото изтегляне на проблемния Galaxy Note 7 миналата година.

"Макар че Samsung обяви, че предварителните поръчки на Galaxy S8 и S8 Plus са с 30% повече спрямо тези на Galaxy S7, липсата на алтернатива на Note 7 и огромната конкуренция в основния сегмент за смартфони водят Samsung до продължаващи загуби на пазарен дял“, обясни Гупта.

Делът на Apple се е свил до 13,7% от 14,8%. Първото тримесечие на тази година е най-слабото за компанията, тъй като продажбите спадат след силния коледен сезон през четвъртото тримесечие. Същевременно потребителите забавят купуването на нов iPhone, в очакване на нови модели, които ще се появят на пазара по-късно тази година.

Като цяло 380 млн. смартфона са продадени през първото тримесечие на 2017 г. Това е с 9,1% повече спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още