IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Слим инвестира 250 млн. долара в New York Times

Инвестицията ще даде право на милиардера да придобие 17% от американското издателство

09:49 | 20.01.09 г.
Карлос Слим инвестира 250 млн. долара в New York Times

Мексиканският милиардер Карлос Слим ще инвестира 250 млн. долара в американското издателство New York Times Co., съобщи Ройтерс. 

Слим, който притежава вече 6,9% от капитала на компанията, ще получи варанти, които ще му дадат право да придобие 17% от издателството.

Това ще го превърне в един от най-големите акционери в компанията след рода Сулцбергер, който контролира компанията от повече от 100 години.

Инвестицията идва в критичен момент за New York Times предвид спада в приходите от реклама. Компанията, която притежава едноименния вестник, изданието Boston Globe и други местни американски вестници, изпитва трудности при изплащането на повече от 1,1 млрд. долара дълг, изискуем в следващите няколко години.

Издателството разполага с наличност от 46 млн. долара, но ползва кредит за 400 млн. долара с падеж през май. Компанията се опитва да продаде своя дял в холдинговата компания, която е собственик на бейзболния отбор Boston Red Sox, и може да прибегне към продажба на още имоти.

Свиването на приходите от реклама при печатните медии се дължи отчасти на фундаменталната промяна в начина, по който хората четат новини. Все повече хора се информират безплатно чрез интернет и се отказват от абонамента за печатни издания. Този спад допълнително се изостря от световната финансова криза.

Акциите на New York Times са се понижили до 6,41 долара в петък, което представлява спад от 70% спрямо техния 12-месечен връх от 21,14 долара през април 2008 г.

Слим не е изяснил какви са неговите намерения по отношение на компанията.

Според споразумението Слим ще осъществи инвестицията чрез своите Вanco Inbursa S.A., Institucion de Banca Multiple, Grupo Financiero Inbursa и Immobiliaria Carso.

Милиардерът ще получи конвертируеми акции със срок на упражняване до 2015 г. и 14% лихва. Щом като бъдат конвертирани в обикновени акции, те ще дадат на Слим 17% дял от компанията в допълнение към настоящия му дял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още