IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Line за втори път се отказва от IPO?

Източници твърдят, че компанията отново е отложила плановете си за първично публично предлагане заради неуспешната си експанзия в чужбина

18:00 | 27.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Мобилното чат приложение Line, което е изключително популярно в Япония, но не успява да набере сили другаде, отмени плановете си за първично публично предлагане за втора година, пише Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Собственикът на Line, южнокорейската интернет платформа Naver Corp., подготвяше IPO-то на компанията в Токио и Ню Йорк миналата година, но реши да изчака тази, посочвайки, че иска да се фокусира първо върху експанзията си в чужбина.

Последните новини хвърлят съмнение върху надеждите за набиране на средства за развитие на приложението на пазарите отвъд Япония. Line, която има силно присъствие в Тайланд и Тайван, иска да се насочи към по-големи пазари като САЩ.

Човек, запознат със случая, твърди, че плановете за първично публично предлагане на Line са в изчакване и това ще продължи най-малко до следващата пролет. По-рано тази година източници заявиха, че фирмата се е надявала да се листне на борсата в Токио и Ню Йорк най-рано това лято.

Говорителят на Line обясни, че компанията се е подготвяла за IPO, но все още не е взела окончателно решение.

“Както знаете, световният пазар в момента е нестабилен и не можем да кажем нищо сигурно по отношение на времето за първичното публично предлагане на Line”, коментира тя. “По отношение на бъдещите перспективи, ще вземем решение въз основа на пазарните условия и развитието на нашите бизнес резултати”.

Говорителят на Naver заяви, че компанията не е взела решение дали Line ще бъде листната на борсата.

Със своите 211 млн. активни потребители месечно, Line изостава доста зад лидерите на пазара, като WhatsApp, която Facebook придоби миналата година за 19 млрд. долара, и We Chat на Tencent Holdings. WhatsApp твърди, че има повече от 800 млн. активни потребители, а We Chat има 600 млн., повечето от които в Китай.

След сделката за WhatsApp, някои анализатори оцениха, че IPO-то на Line може да надмине 10 млрд. долара, като се има предвид успехът на компанията в генерирането на приходи от мобилни игри и продажбата на дигитални “стикери”, които потребителите могат да прилагат към съобщенията си.

Оттогава обаче компанията се опитва да разработи нови бизнес линии, най-вече извън Япония.

Междувременно пазарните условия се обърнаха срещу Line, а неотдавнашната нестабилност на цените на акциите по света се оказа сериозен удар за технологичните компании. Акциите на Alibaba Group Holding за първи път паднаха под цената от тяхното IPO миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още