IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отказаха да ни регистрират домейна "бг"

Като причина се изтъква визуалната прилика на предложения домейн със съществуващи адреси на латиница

14:13 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Отказаха да ни регистрират домейна "бг"

Международната организация за интернет имената и адресите ICANN отказа регистрация на символите „бг” за национален интернет адрес на кирилица, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). 

Причина за това е визуалната прилика на предложения домейн със съществуващи адреси на латиница.

В България съчетанието „бг” получи широка обществена подкрепа, но от ICANN посочват, че при оценката е взет предвид фактът, че интернет е световен ресурс и уникалността в него е най-важна.

В края на миналата година МТИТС публикува анкета за избор на име на интернет адреса на България на кирилица. Въпреки условието да бъдат предлагани алтернативни имена на „.бг”, тъй като тези символи може да не бъдат одобрени от ICANN, една трета от гласувалите бяха посочили точно това съчетание, а една четвърт - символите „бгр”.

Процедурата за регистриране на интернет адреси на азбуки, различни от латиница пред ICANN, стартира официално на 16 ноември 2009 г. Държавната подкрепа е условие за участие в този процес.

На 19 февруари тази година МТИТС подаде заявката към ICANN за оценка на „бг”. Към нея бяха приложени писмо за подкрепа от Съвета по стандартизация на географските имена към Агенцията по геодезия, картография и кадастър и набор документи, с които да се докаже подкрепата за съчетанието от българските интернет потребители. Представени бяха и резултати от анкети, линкове към български интернет медии и др.

Предстои министерството да стартира нова анкета за домейн на кирилица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още