IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank води преговори за създаването на втори фонд?

Новият фонд ще е насочен към технологичния сектор и вероятно ще е по-голям от Vision Fund

11:49 | 17.10.17 г.
<p>
	Масайоши Сон.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Масайоши Сон. Снимка: Архив Ройтерс

SoftBank – японският конгломерат, който вече разполага с фонда Vision Fund на стойност 93 млрд. долара, води ранни преговори за набирането на втори и вероятно по-голям фонд, коментират няколко източници пред Recode.

Главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон е известен със своите дръзки и понякога противоречиви инвестиции в технологичния сектор от последната година. С новия си ход той цели да създаде нов фонд за финансиране на технологии, който да допълни големия Vision Fund.

Плановете за всичко това са в зората си.

"Всичко е идея, но е сериозно“, коментира източник, запознат със ситуацията.

Но Сон коментира публично, че технологиите са в ключов период на промяна и тези, които правят големи инвестиции в нови технологии в момента – като автоматизацията и изкуствения интелект – по-късно ще получат най-добри резултати.

Освен това не е ясно кой ще инвестира в новия фонд и колко ще е голям той, макар че някои източници твърдят, че ще е значително по-голям от сегашния Vision Fund.

Последният включва инвестиции от суверенните фондове на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Те могат да инвестират и в новия фонд. Той със сигурност ще предизвика повече въпроси за амбициите на Softbank и нейния Vision Fund.

Фондът на SoftBank е различен по своята агресивност, размера си и скоростта си. До момента той е придобил дялове от някои от най-бързо развиващите се компании от Силициевата долина като Slack и WeWork, но беше критикуван заради твърде дръзките си постъпки в желанието си значително да изпревари конкурентите си.

Говорител на японската компания е отказал да коментира въпроса.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още