IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е BlackBerry да се откаже от бизнеса си със смартфони?

Бизнесът със софтуер няма да успее да компенсира бързо проблемите на подразделението за телефони, твърди експерт

10:05 | 19.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Един от ветераните анализатори на Wall Street, който следи бизнеса на BlackBerry от повече от десетилетие, предупреди инвеститорите, че подразделението за смартфони на фирмата поема надолу и трябва да бъде затворено, пише Bloomberg.

Гaс Папагeоргио, който се присъедини към Macquiare Group през март, препоръча продажба на акции на BlackBerry, тъй като желанието на компанията да се насочи към софтуера няма да се изпълни достатъчно бързо, за да компенсира  спада в приходите.

Папагеоргиу преди това отговаряше за BlackBerry за Bank of Nova Scotia от 2002 г. до напускането си през 2014 г., сочат данни на Bloomberg.

Акциите на BlackBerry поевтиняха с 0,7% до 6,64 долара в 14:36 ч. местно време в Ню Йорк. От началото на годината цената им е спаднала с 28%.

Главният изпълнителен директор Джон Чен обяви през декември, че BlackBerry “винаги ще бъде в бизнеса със смартфони“. Но през миналия месец коментира, че цел номер едно на компанията е да насърчи софтуера и услугите си.

През миналата година BlackBerry се насочи към производството на смартфони с операционна система Android – ход, който дава на нейните потребители достъп до цяла вселена от приложения и услуги, които не бяха достъпни в собствената операционна система на BlackBerry.

Канадската компания планира да представи два нови телефона преди март 2017 г., заяви Чен.

"Стратегията тепърва трябва да се отплати“, коментира Папагеоргиу. „Оставаме скептични, че компанията може да направи бизнеса си със смартфони отново успешен“.

В момента около 40% от приходите на BlackBerry все още идват от телефони.

Компанията не е отговорила веднага на запитването за коментар. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още