IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на AB InBev и SABMiller одобриха мегасливането им

Придобиването е едно от най-големите в корпоративната история

10:26 | 29.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Производителят на бира Anheuser-Busch InBev в сряда получи одобрение за придобиването на конкурента си SABMiller в сделка за над 100 млрд. долара, пише Wall Street Journal.

Акционерите на двете компании гласуваха с голямо мнозинство в подкрепа на придобиването, което е едно от най-големите в корпоративната история. Комбинираната компания ще започне да се търгува на борсата на 11 октомври.

Сделката укрепва позицията на AB InBev като един от ключовите играчи на пазара, при когото отиват около 46% от печалбата на световния пазар на бира и 27% от обемите. Чрез сделката компанията ще намали зависимостта си от САЩ и ще има възможност да разшири операциите си в 17 африкански страни.

Споразумението засилва и позициите на конкурентните производители на бира, които успяха да заграбят части от SABMiller.

AB InBev продаде десетки марки, собственост на компанията, за да получи одобрение от регулаторите за сключване на сделката. В този списък попаднаха брандовете Miller Lite, Peroni и Snow – най-продаваната бира в света.

Процесът по придобиване на SABMiller започна преди година, в момент, в който базираната в Белгия AB InBev се опитваше неуспешно да възроди Budweiser в САЩ – нейния най-голям пазар.

Освен това беше изправена пред проблеми в Бразилия, която пък е вторият ѝ по големина пазар. Чрез придобиването компанията решава до голяма степен част от тези проблеми, като се сдобива с операции в Южна Америка, Австралия и Африка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още