IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма вече не е най-богатият човек в Китай

Лошите резултати на гиганта Alibaba натежаха върху представянето на основателя на компанията

15:38 | 03.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джак Ма.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Джак Ма. Снимка: архив Ройтерс

Основателят на веригата за онлайн търговия Alibaba Group Holding Джак Ма вече не е най-богатият човек в Китай, сочи доклад, според който първото място вече заема Ли Хъдзюн, предприемач и основател на енергийната компания Hanergy Holdings Group, предава Ройтерс.

Магнатът в сферата на онлайн търговията Джак Ма и неговото семейство слязоха до трета позиция в Китай и номер 34 в световен мащаб в списъка Hurun Global Rich List. Личното богатство на Ма възлиза на 24,5 млрд. долара. От своя страна Ли притежава нетно богатство от 26 млрд. долара. Второто място остана за собственика на Dalian Wanda Commercial Properties Уан Дзиенлин и неговото семейство.

Hanergy Group на Ли привлече вниманието наскоро, след като Financial Times писа за "неконвенционални практики" между фирмата и нейното дъщерно дружество Hanerdy Thin Film Power Group, което е листнато на борсата в Хонконг.

Повечето отчетени от компанията приходи от 2010 г. насам идват от продажби на оборудване на нейната компания майка, а голяма част от договорите ѝ от 2013 г. досега са останали неплатени.

Hanergy Thin Film Power Group ще "разшири клиентската си база и ще диверсифицира своите източници на приходи" и по-голямата част от дължимото по договорите ще бъде изплатено, твърдят от компанията в документ, подаден до Хонконгската фондова борса миналата седмица по повод написаното от Financial Times.

Хонконгският магнат Ли Кашин се нарежда на 16-а позиция в списъка с най-богатите хора в света с нетно богатство от 32 млрд. долара. Останалите, попадащи в топ 20 на най-заможните хора на света, са предимно от САЩ. Основателят на Microsoft Бил Гейтс оглавява списъка със своите 85 млрд. долара, изпреварвайки мексиканеца Карлос Слим.

Джак Ма слезе на по-ниска позиция, след като цената на акциите на компанията му отбеляза спад с 13% през миналата седмица, изпращайки акциите до тримесечно дъно. Това се случи в навечерието на разочароващите резултати за второто фискално тримесечие на Alibaba и публичния конфликт с китайски регулатор.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още