IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадзуо Ишигуро е новият носител на Нобеловата награда за литература

Той е автор на романите "Никога не ме оставяй" и "Остатъкът от деня"

15:32 | 05.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският писател Кадзуо Ишигуро спечели Нобеловата награда за литература за 2017 г., предава BBC.

Най-прочутите му романи „Остатъкът от деня“ и „Никога не ме оставяй“ бяха екранизирани във високо оценени филми. Той беше награден с Ордена на Британската империя през 1995 г.

62-годишният писател заяви, че наградата е „изумително ласкателна“. Той е автор на осем книги, които са преведени на над 40 езика. 

Когато е потърсен от BBC, той е признал, че от Нобеловия комитет не са се свързали с него и не е сигурен дали не става дума за измама.

"Това е изключителна чест, най-вече защото означава, че вървя по стъпките на най-големите автори, живели някога, така че това е страхотна похвала“, коментира Ишигуро.

„Светът се намира в момент на голяма несигурност и се надявам, че всички Нобелови награди ще бъдат сила за нещо положително в света, както е в момента“, посочва още той. Писателят обяви, че е дълбоко развълнуван от признанието.

Ишигуро е роден през в Нагасаки, Япония, а по-късно се мести във Великобритания, след като баща му получава там работа като океанограф.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още