IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на AB InBev се сви заради влошаване на бизнеса в Бразилия

Компанията се сблъсква с редица проблеми през първото тримесечие, но очаква ситуацията да се подобри

15:12 | 04.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Anheuser-Busch InBev обяви, че неблагоприятните валутни ефекти, еднократните финансови разходи и по-слабият бизнес в Бразилия са оказали неблагоприятно влияние върху финансовите резултати на компанията за първото тримесечие на годината, пише Wall Street Journal.

Базираният в Белгия производител на бира отчете нетна печалба в размер на 844 млн. долара за тримесечието, което е доста по-ниска сума от отчетените година по-рано 2,3 млрд. долара. Това се дължи до голяма степен на неблагоприятните обменни курсове на латиноамериканските валути и еднократните финансови разходи, включително по-големите разходи за лихви по облигации, издадени във връзка със сливането с конкурента SABMiller.

Компанията обяви, че приходите ѝ за тримесечието са достигнали 9,4 млрд. долара, под 10,45-те млрд. долара, които отчете година по-рано. Освен това сумата не успя да изпълни очакванията на анализаторите за 10,04 млрд. долара.
AB InBev заяви, че в Бразилия е загубила пазарен дял през отчетния период и е претърпяла спад на обемите бира с 10% заради по-трудната икономическа среда спрямо миналата година.

"Бразилия се изправи пред едно от най-предизвикателните си тримесечия от много години“, заяви главният финансов директор Фелипе Дутра. Той отказа да уточни точно колко пазарен дял е загубила компанията в Бразилия, но обясни, че очаква това да е само краткосрочно явление.

Въпреки слабото първо тримесечие AB InBev твърди, че все още очаква годишните приходи в Бразилия да нараснат с 5 до 9%.

AB InBev разкри, че пазарният дял на нейната марка Bud Light, един от най-важните ѝ брандове, се е свил с около 0,35 процентни пункта през тримесечието. Но компанията твърди, че тенденцията се подобрява и вече се виждат ползите от продължаващата кампания на Bud Light, която беше очертана по време на Super Bowl тази година. Свежата визия на марката също би трябвало да насърчи продажбите, обяви компанията.

"Вярваме, че Bud Light се насочва в правилната посока, макар че има много за правене, за да се върне брандът към растежа“, коментира Дутра.

AB InBev заяви, че все още има за цел да завърши придобиването на своя конкурент SABMiller през втората половина на годината. Сделката е на стойност 108 млрд. долара и ще помогне за създаването на най-голямата пивоварна в света.

Базираната в Белгия AB InBev е по средата на сключването на сложна сделка за придобиването на втората най-голяма компания за бира в света SABMiller, която е базирана в Лондон. AB InBev трябва да получи разрешение от регулаторите в САЩ, Европейския съюз, Китай и други страни, за да завърши сделката. Ако това не се случи, AB InBev ще трябва да плати на SABMiller 3 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още