IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на земята в Катар - основна спънка пред пазара на имоти

Дори и луксозни проекти има опасност да станат нереализируеми заради скъпите парцели, според експерти

14:53 | 01.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	След като ФИФА избра емирството за домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г., търговията с парцели се засили. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

След като ФИФА избра емирството за домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г., търговията с парцели се засили. Снимка: архив, Ройтерс

Стойността на сделките със земя достига около 50 на сто от стойността на общия обем сделки с имоти в Катар – 10 пъти над нивата на развитите пазари. Това има риск да направи дори луксозните проекти, които обичайно се реализират при по-висок марж, нереализируеми, предупреждават експерти, цитирани от Ройтерс.

Катар позволява на чужденци безусловно право на собственост в специфични зони. Кат оцяло обаче развитието на сектора на имотите в страната е в самото начало, а местните инвеститори често предпочитат да търгуват парцели, отколкото да инвестират в проекти, които за идграждат върху притежаваната от тях земя.

След като ФИФА избра емирството за домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г., търговията с парцели се засили. Допълнителна подкрепа на пазара оказват устойчивият ръст на населението и икономическият растеж. 

Индексът на централната банка на емирството, който отразява динамиката на цените на имотите, включително и на земята, достигна 271,3 пункта през март, като прогнозите са, че ще продължи да расте с бързи темпове.

За разлика от съседен Дубай, където пазарът на имоти разчита повече на чужденци, в Катар местните купувачи, както и купувачи от Близкия Изток доминират на пазара.

„Цените на земята затрудняват реализацията на жилища за средната класа и за хора с по-ниски доходи. В някои райони цените са достигнали такива равнища, че не е жизнеспособно от финансова гледна точка да се строи каквото и да било“, коментира Марк Праудли от консултантската компания DTZ.

Същевременно наемите в някои райони са нараснали с около 5-10 на сто.

Праудли допълва, че в строеж са предимно проекти в най-високия сегмент от пазара. Засега недостиг не се чувства, но е възможно да има такъв в жилищния сегмент при домовете за хората с по-ниски доходи.

"На пазара в Катар доминират държавните или полудържавните строителни компании, като за частния сектор няма много място за действие", допълва Абдул Мохсен ал-Хамади, главен изпълнителен директор на строителната компания от Дубай Manazil Group.

Според него дори в чисто жилищните райони на Катар цените на земята са три пъти по-високи в сравнение с Дубай, заради което възвръщаемостта от инвестициите е изключително ниска.

През първото тримесечие на годината трансакциите с имоти в Катар на стойност над 26 млрд. риала (7 млрд. долара) са скочили с 50 на сто на годишна база, отчитат от консултантската компания Deloitte.

Делът на цената на земята от oбщата цена на къща или апартамент в емирството е значително по-висок в сравнение с останалата част на света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още